Paul Maxim, un tânăr bucătar de 27 de ani din Cluj, i-a surprins pe cei trei chefi în ediția 10 din sezonul 8 al emisiunii ”Chefi la cuțite” cu o farfurie senzațională în care a combinat perfect câteva preparate nu foarte sofisticate, dar cu gusturi și texturi perfecte, pentru care a primit trei cuțite binemeritate.
Iată ce ingrediente s-au folosit pentru Rețeta File de somon cu texturi de conopidă, chipsuri de alge și emulsie de roșii:
- 800 gr file de somon
- sare grunjoasă
- ulei de măsline
-
Piure de conopidă:
- 1 kg conopidă
- 3 buc. ceapă albă
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper
- 1 l lapte
- 200 gr unt
-
Emulsie de roșii:
- 500 gr roșii chery
- 1-2 linguri ulei de măsline
- 3 căței de usturoi
- puțină apă
- sare și piper
-
Elemente de decor:
- 8 buchețele de conopidă
- sare și șofran
- 4 foi alge, nori
- 6 buc. ridichi roșii
- microplante ridichi
Mod de preparare pentru Rețeta File de somon cu texturi de conopidă, chipsuri de alge și emulsie de roșii
Preparare piure de conopidă.
Se începe prin a blanșa conopida pentru câteva minute în apă cu sare.
În puțin ulei de măsline se călește ceapa toccata, împreună cu usturoiul, tocat. Se adaugă conopida blanșată, apoi laptele și se fierb pentru câteva minute. Se scurg bine, se pun într-o tavă, apoi se dau la cuptor pentru câteva minute sa se deshidrateze ușor conopida. Apoi se pasează în blender, cu unt, sare și piper, după care se trece totul prin sită pentru a obține un piure fin de conopidă.
Citește și: Rețeta Biban de mare cu piure de conopidă și trufe
Preparare file de somon.
Fileul de somon porționat, se pune pe sare grunjoasă, se presară și deasupra cu sare grunjoasă și se lasă așa 10 minute pentru a elimina apa din el. Apoi se așază cu pielea în jos, în tigaia rece, cu ulei de măsline, și se dă la cuptor pentru 10 minute.
Preparare emulsie de roșii.
Roșiile se taie în jumătăți, se pun într-o tavă, stropite cu ulei de măsline, se dau la cuptor 10 minute, apoi setrec prin blender cu usturoi, ulei de măsline, puțină apă și sare.
Elementele de decor.
Se fierb câteva buchețele de conopidă, în apă cu sare și șofran din belșug, pentru a le da culoarea galbenă, apoi se scot în apă cu gheață pentru a se opri procesul termic.
Se fac chipsuri din foile de alge. Mai întâi se hidratează foile de alge fish sauce si apă, apoi se scurg bine și se prăjesc în ulei încins.
Ridichile roșii se feliază subțire.
Se așază armonios pe farfurii porțiile de file de somon cu texturi de conopidă, chipsuri de alge și emulsie de roșii și se adaugă pentru un plus de culoare și prospețime, feliile de ridichi și microgreens.
Îndrăgita emisiune „Chefi la cuțite” poate fi urmărită în fiecare seară de luni, marți și miercuri, de la ora 20:30, la Antena 1!
Pastramă de berbecuț cu legume coapte și must din struguri roșii. Reţeta lui Vlăduţ... Ciorbă de bureți cu slănină afumată și mămăliguță cu brânză de oi. Rețetă tradițională din Maramureș...