Masa de Crăciun. Rețetă Cozonac Pufos
Masa de Crăciun. Rețetă Cozonac Pufos
Publicat: Marti, 11 Decembrie 2018, 11:12 | Actualizat: Marti, 11 Decembrie 2018, 12:45Sărbătoarea Crăciunului este una specială pentru toți creștinii. Masa de Crăciun în familie înseamnă să îi ai pe toți cei dragi alături, bucurându-te de ocazia în sine de a-i avea pe toți aproape. Nimic nu se compară cu liniștea, căldura și armonia din familie. Bucatele alese pentru pregătirea mesei de Crăciun joacă un rol destul de important. Cozonacul pufos nu poate lipsi. Iată o rețetă care te poate ajuta să faci cel mai gustos și pufos cozonac.
Ingrediente
- 8 ouă
- 2.5-3 kg de faina
- 400 g unt de 80% grasime – Covalact
- 400 g zahar
- 900 ml lapte
- 100 g drojdie
- 1 esenta de vanilie
- optional- coaja de portocala sau de lamaie
- + 2 galbenusuri si 2 linguri de lapte pentru uns cozonacii
- Umplutura:
- 50 g cacao
- 5 linguri de zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- 400-500 g nuca taiata grossier
- 500 g rahat
Mod de preparare
Punem făina într-un bol încăpător și îi facem o adâncitură în mijloc. Acolo vom pune maiaua. Maiaua se face din 6 linguri de lapte călduț, 1 lingură de zahăr și drojdia. Se amestecă bine toate aceste ingrediente până când se topește drojdia și o punem peste faină. Apoi adăugăm și zaharul, untul și coaja de lămâie marginea bolului. Se lasă compoziția la dospit până când se umflă maiaua.
Apoi se adaugă laptele călduț, esența de vanilie, un praf de sare și ouăle bătute și începem să frământăm. Aluatul se frământă timp de 30 - 40 minute. Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie și lasa-l la dospit într-un loc călduros pentru o oră. Până e gata aluatul, pregătim umplutura.
Amestecăm cacaua, laptele, zahărul vanilat și zahărul. Tăiem rahatul cubulețe și nuca în bucăți mari. Acum e timpul să lucrăm aluatul. Acesta trebuie împărțit în 16 părți egale. Blatul de lucru se unge cu ulei și se întinde foaie cât mai subțire în fiecare parte. Pe jumătate de foaie punem cacap și presărăm nucă. Pe margini punem rahat și apoi rulăm.
Apoi răsucim două rulouri pentru a forma cozonacii și le punem în formele unse cu unt topit și tapetate cu făină. După ce au fost așezați în tavă, lăsăm cozonacii să mai crească încă 30 - 35 de minute și îi punem în cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 40 de minute, doar cu rezistența de jos pornită. Ungem cozonacii cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte și îi dăm din nou la cuptor. De data aceasta, pornim și rezistența de sus a cuptorului. Îi mai lăsăm încă 20 - 25 de minute la cuptor după care facem testul cu scobitoarea.
După ce au fost scoși de la cuptor, cozonacii trbeuie acoperiți cu un prosop de bucătărie. Apoi se înfoliază pentru a se păstra pufoși.
Sursă foto: a1.ro