Piept de rață cu piure de cartofi dulci, ciuperci sote și sos de portocale
Pieptul de rață, un ingredient aparent pretențios de preparat, este foarte gustos, mai ales asortat cu sosul perfect și garnitură deosebită așa cum reiese și din rețeta: Piept de rață cu piure de cartofi dulci, ciuperci sote și sos de portocale.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 23 Septembrie 2020, 09:36 | Actualizat: Miercuri, 23 Septembrie 2020, 09:58Pieptul de rață, un ingredient aparent pretențios de preparat, este foarte gustos, mai ales asortat cu sosul perfect și garnitură deosebită așa cum reiese și din rețeta: Piept de rață cu piure de cartofi dulci, ciuperci sote și sos de portocale.
Andreea Goga, campioană națională la enduro, i-a surprins pe cei trei chefi în ediția 8 din sezonul 8 „Chefi la cuțite”, de la Antena 1, cu un preparat delicios și o poveste de viață impresionantă.
Ingrediente pentru rețeta Piept de rață cu piure de cartofi dulci, ciuperci sote și sos de portocale:
- 2 buc. piept de rață cu piele
- 500 gr ciuperci champignon
- 200 gr unt (80% grăsime)
- câteva fire de cimbru proaspăt
- 3 cartofi dulci
- 1 cartof normal
- 100 ml smântână lichiăa (30%grăsime)
- 500 ml lapte
- 3 lămâi
- 3 portocale
- un paharel de coniac sau vin Porto
- o legătură de busuioc,
- 2 linguri de miere,
- sare, piper,
- oregano, cimbru
Mod de preparare pentru rețeta Piept de rață cu piure de cartofi dulci, ciuperci sote și sos de portocale
Pentru prepararea pieptului de rață, acesta se masează cu ulei, se condimentează cu sare, oregano și cimbru, se crestează pielea și se pune în tigaie, cu pielea în jos, pentru 7-8 minute. Se întoarce și se mai ține și pe partea cealaltă câteva minute. După ce s-a format grăsime, se mai intoarce de câteva ori, ungând din când în când carnea cu grăsimea din tigaie. Va fi gata în aproximativ 20-25 de minute.
Pentru prepararea ciupercilor sote, se pun la fiert, într-o tigaie înaltă, 200 ml de apă, zeama de la o lămâie, o lingură de unt, și o crenguță de cimbru. Ciupercile se taie in 4 dacă sunt mari sau se laăs întregi dacă sunt micuțe. Se pun în supa din tigaieși se lasă să fiarbă până scade lichidul bine de tot.
Pe aceeași temăPentru a prepara piure de cartofi dulci, se curăță cartofii dulci și cartoful normal, se taie în 4 și se pun la fiert în apă și lapte. Când au fiert, se adaugă 100 ml smântână lichidă, 100 gr unt, puțină sare și se pasează în blender.
Pentru a prepara sos de portocale se stoarce sucul de la două lămâi și 3 portocale și se amestecă întrun vas, pe foc. Se adaugă 1-2 linguri de miere, 1-2 linguri de coniac sau vin Porto si se aduce sucul la punctul de fierbere. Apoi se adaugă untul, un buchet de busuioc și se fierb toate până scade lichidul la consistența de sos. Se stinge focul și se îndepărtează buchetul de busuioc.
Pieptul de rață se servește glazurat cu sos de portocale, alături de piureul de cartofi și ciupercile sote.
Îndrăgita emisiune „Chefi la cuțite” poate fi urmărită în fiecare seară de luni, marți și miercuri, de la ora 20:30, la Antena 1!