Atunci când pasiunea pentru gătit este mare, poți face dintr-o banală bucată de carne, un adevărat spectacol în farfurie, așa cum a procedat un concurent de la ”Chefi la cuțite” cu a sa rețetă: Mușchiuleț de porc în crustă de ierburi cu cremă de păstârnac și jeleu de merișoare.
Florin Bișoc, concurent în ediția 8 din sezonul 8 „Chefi la cuțite”, a făcut spectacol în bucătărie, dar mai ales în farfurie, sperând să-i impresioneze pe cei trei chefi.
Ingrediente pentru rețeta Mușchiuleț de porc în crustă de ierburi cu cremă de păstârnac și jeleu de merișoare:
- 1 kg mușchiuleț de porc
- 40 gr pudră de cărbune
- 3 ouă
- 200 ml smântână lichidă
- 200 gr pesmet panko
- 20 gr busuioc proaspăt
- 40 gr pătrunjel
- 50 ml ulei de măsline
- 400 ml ulei de floarea soarelui
- 800 gr păstârnac
- 20 gr sare
- 8 gr piper
- 20 gr agar agar
- 200 ml vin alb
- microplante
- 20 gr ghimbir
- 200 gr unt
- 50 gr miere
- 300 gr merișoare marca Alesto de la Lidl
Rețeta Mușchiuleț de porc în crustă de ierburi cu cremă de păstârnac și jeleu de merișoare - Preparare
Pregătire Muschiuleț de porc în crustă de ierburi
Muschiulețul de porc se fasonează, dupa care se ia jumătate din cantitatea sa si se blendează, adăugând și smântână lichidă, sarea și piperul până la obținerea texturii dorite.
Compoziția obținută, se intinde pe o folie de prospețime. Se fac din ea mici rulouri care se presară cu cărbune negru. Se păstrează o foaie simplă din compoziție peste care se vor așeza rulourile cu cărbune, apoi se vor rula în foaia simplă. Ruloul de carne se împachetează bine în folie de prospețime și se fierbe la bain marie la o temperatură de 72° timp de 35 minute ( normal se ține la 62° timp de 3 ore ). Cantitatea de carne rămasă, se toacă la cuțit, adăugând un gălbenușuri, sare și piper. Se formează bulete( mici sfere, sau biluțe) care se vor trece prin pesmet panko. Buletele se introduc la cuptor la o temperatură de 180° timp de 7 minute.
Citește și: Rețeta Mușchiuleț de porc în sos de merișoare și piure cu trufe
Între timp, pregătim crema de păstârnac
Păstârnacul se spală foarte bine, apoi se curăță cu ajutorul unui econom ( piler ) și se pune la fiert în apă cât să fie bine acoperit. După fierbere se blendează, se adaugă sare, smântână lichidă, unt și puțin ghimbir. Astfel obținem crema de păstârnac dorită.
Cojile rămase se introduc în cuptor, la o temperatură de 180° timp de 10 minute pentru obtinerea unui crumble.
Dintr-un păstârnac rămas, facem felii subțri cu ajutorul unui feliator, pentru a obține chipsuri. Acestea se prăjesc într-o baie de ulei bine încins.
Pregătim jeleu de merișoare
Merișoarele deshidratate marca Alesto de la Lidl, se vor pune la fiert împreună cu vinul. După ce vor fierbe se vor pasa cu termomixul. Compoziția se va trece printr-o sită fină, se adaugă mierea de albine, după gust. Sosul obținut se pune pe foc si se adaugă agar-agar și se lasă la răcit.
Pentru crusta de ierburi se toacă mărunt busuiocul verde cu pătrunjelul, se mărunțesc cojile de păstârnac, și se amestecă. Ruloul din mușchiuleț de porc se trece prin această crustă de ierburi, se feliază grosier și se servește alături de crema de păstârnac, buletele de carne și deliciosul jeleu de merișoare.
Foarte interesantă rețeta Mușchiuleț de porc în crustă de ierburi cu cremă de păstârnac și jeleu de merișoare, merită s-o încercăm și noi!
Tartă cu mere în stil englezesc... Piept de rață cu piure de cartofi dulci, ciuperci sote și sos de portocale...