Cum se prepară cea mai populară prăjitură din sezonul rece: Prăjitura Lămâița
Prăjitura Lămâița, este una dintre cele mai populare prăjituri, nelipsită de pe mesele sărbătorilor de Crăciun.
Publicat: Vineri, 21 Decembrie 2018, 10:20 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 18:39Prăjitura Lămâița, este una dintre cele mai populare prăjituri, nelipsită de pe mesele Sărbătorilor de Crăciun.
Ingrediente pentru rețeta de prăjitură Lămâița
- Pentru foi:
- 3 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 150 ml lapte
- 150 ml ulei
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat
- sare
- coaja rasă de la o lămâie
- 2 lingurițe esență de lămâie
- 750-800 gr făină
- Pentru crema cu aromă de lămâie:
- 2 l lapte
- 400 gr făină
- 200 gr zahăr
- 400 gr unt
- zeama de la 2 lămâi
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 2 lingurițe esență de lămâie
- 30 gr zahăr pudră, pentru decor
Mod de preparare pentru rețeta de prăjitură Lămâița
Pregătim un aluat fraged din care vom coace 4 foi pe dosul unei tăvi de 24/36 cm.
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi adăugăm uleiul, laptele și esența.
Cernem o parte din făină cu praful de copt și bicarbonatul și le încorporăm în compoziție.
Încorporăm și restul de făină și frământăm un aluat nelipicis pe care îl lăsăm la odihnit 15-20 de minute, acoperit cu folie alimentară.
Întinde și coacem patru foi pe dosul tăvii, pentru câte 3-4 minute, fiecare, la 180 de grade.
Pentru crema de lămâie, amestecăm într-un vas făina cu puțin lapte rece si omogenizăm compoziția. Adăugăm și coaja rasă de lămâie, apoi restul de lapte și fierbem crema până începe să se îngroașe ca o budincă, amestecând continuu.
Adăugăm și 150 gr de zahăr, iar la final, adăugăm esența. Acoperim crema cu folie alimentară, pentru a nu prinde crustă și o dăm la rece.
Când crema este bine răcită, mixăm untul moale cu 50 gr de zahăr pudră și îl încorporăm în cremă, adăugând, după gust și zeamă de lămâie.
Împărțim crema de lămâie în trei și o întindem între foile fragede, răcite.
Așezăm o greutate peste delicioasa prăjitură Lămâița și o lăsăm la rece de pe o zi pe alta.
O servim pudrată cu zahăr.