Prăjitura Albă ca Zăpada, cunoscută și sub denumirea de Lămâiţa, este una dintre cele mai vechi și îndrăgite prăjituri, nelipsită de pe mesele sărbătorilor de iarnă, în special.
Ingrediente
- Pentru foi:
- 2 ouă
- 125 g zahăr
- 125 ml lapte
- 125 ml ulei
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat
- sare
- 2 lingurițe esență de lămâie
- 700 -750 gr făină
- Pentru cremă:
- 1500 ml lapte
- 200 g făină
- 150 g zahăr
- 300 g unt
- zeama de la o lămâie
- 2 lingurițe esență de lămâie
- 30 g zahăr vanilat
Mod de preparare prăjitura Albă ca Zăpada
Pentru aluat, amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul, apoi adăugăm uleiul, laptele și esența.
Amestecăm o parte din făină cu praful de copt și bicarbonatul și le cernem peste celelalte ingrediente.
Apoi punem și restul de făină și frământăm un aluat nelipicis pe care îl lăsăm la odihnit 15-20 de minute, acoperit cu un bol.
După acest interval, împărțim aluatul în patru și coacem patru foi pe dosul unei tăvi de 24/36 cm, câte 3-4 minute, la 180 de grade.
Pentru cremă, amestecăm într-un vas făina cu zahărul și puțin lapte rece si omogenizăm compoziția
Adăugăm și restul de lapte și fierbem crema până se îngroașă ca o budincă.
La final, adăugăm esența.
O dăm la rece acoperită cu o folie direct pe ea, pentru a nu prinde crustă.
Mixăm untul moale cu zahărul vanilat și îl încorporăm în crema răcită, adăugând, după gust și zeamă de lămâie.
Împărțim crema în trei și o întindem între foile de aluat coapte, așezăm o greutate peste prăjitură și o lăsăm la rece de pe o zi pe alta.
O servim pudrată cu zahăr.