Rețetă de Alivancă dulce
Dacă adorați deserturile moldovenești, neapărat șă încercați și rețeta de Alivancă dulce, pentru că se prepară simplu și cu ingrediente la îndemâna tuturor, iar gustul vă va cuceri!
Publicat: Marti, 07 Mai 2019, 21:07 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 19:04Dacă adorați deserturile moldovenești, neapărat șă încercați și rețeta de Alivancă dulce, pentru că se prepară simplu și cu ingrediente la îndemâna tuturor, iar gustul vă va cuceri!
Ingrediente pentru rețeta Alivancă dulce
- 1 L lapte dulce
- 500 g mălai
- 1kg smântână grasă
- 6 ouă
- 1 praf de sare
- 500 g zahăr tos
- 1 plic zahăr vanilat
- 1păstaie de vanilie
- esență de vanilie
- 500 g brânză dulce de vaci
- 100 g făină de grau
- 1 pachet de unt
- dulceață de afine
- frunze de menăa proaspete
Mod de preparare pentru rețeta Alivancă dulce
Se pune laptele la fiert cu untul, praful de sare, păstaia de vanilie și esența.
Când clocotește se adaugă mălaiul, în ploaie și se amestecă cu telul pe foc, pentru 3 minute. Apoi se dă amestecul la o parte de pe aragaz și se lasă la răcit.
Se amestecă brânza dulce cu smântâna.
Se separă albușurile de gălbenușuri, ca la rețetele de pandișpan. Albușurile se mixează cu zahărul până devine compoziția solidă ca pentru bezele.
Când amestecul cu mălai s-a răcit se încorporează brânza de vaci dulce, smântâna și gălbenușurile. Apoi se încorporează făina de. La final se adaugă compoziția de bezea și se amestecă ușor cu o spatulă pentru a se menține aerată.
Compoziția pentru alivanca dulce se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 de minute, până devine rumenă la suprafață și trece testul scobitorii.
Se servește călduță sau rece cu smântână și dulceață.