Antena Căutare

Rețetă de alivancă dulce sau alivancă moldovenească

Preparatele moldovenești sunt printre cele mai cunoscute și apreciate din țară, o dovadă fiind și această rețetă de alivancă dulce sau alivancă moldovenească, despre care toată lumea știe că este pe cât de ușoară, pe atât de delicioasă.

Alivancă dulce sau alivancă moldovenească | Chefi la cuțite

Robert Candoi, un concurent fidel al emisiunii „Chefi la cuțite”, care nu a ratat niciun sezon pentru a participa, dar niciodată nu a reușit să ajungă în etapa următoare din competiție, a preparat de data aceasta o rețetă de desert tradițional moldovenesc cu care a sperat să obțină cel puțin două cuțite.

Iată ce ingrediente a folosit pentru a prepara Rețetă de alivancă dulce sau alivancă moldovenească:


  • Pentru blat:

  • 800 gr brânză dulce
  • 5 ouă
  • 200 gr mălai
  • 100 gr făină
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr fructe congelate
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 linguriță praf de copt
  • 4 căpșuni
  • Pentru caramel:

  • 250 gr zahăr
  • 150 gr unt
  • 50 ml coniac
  • 400 gr smântână pentru frișcă
  • flori și frunze de mentă pentru decor
Articolul continuă după reclamă

Mod de preparare pentru Rețetă de alivancă dulce sau alivancă moldovenească

Se prepară blatul de alivancă moldovenească.

Se pun într-un vas, la foc încet, laptele cu untul și praful de sare.

Când untul se topește și lichidul atinge punctul de fierbere se adaugă mălaiul, în ploaie și se amestecă cu telul pe foc, pentru 3 minute. Apoi se stinge focul, se adaugăvanilie și se lasă compoziția la răcit.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat cu zahărul până se obține o bezea fermă. Gălbenușurile se amestecă cu brânza de vaci și fructele congelate.

Când compoziția de mălai s-a răcit se amestecă cu compoziția de brânză dulce și gălbenușuri. Apoi se încorporează făina amestecată cu praful de copt. La final se adaugă albușurile bătute și se amestecă ușor pentru omogenizare.

Citește și: Rețetă tradițională de papanași moldovenești

Aluatul pentru alivancă dulce, sau alivancă moldovenească se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, până devine rumenă la suprafață și trece testul scobitorii.

Între timp, se prepară glazura de caramel.

Se caramelizează zahărul, se adaugă untul și coniacul, iar la final, smântâna. Se amestecă intens până se obține o compoziție densă și cremoasă.

Glazura de caramel se întinde peste blatul de alivancă răcit.

Se porționează și se servește decorată cu mentă, flori comestibile și căpșuni.

Îndrăgita emisiune „Chefi la cuțite” poate fi urmărită în fiecare seară de luni, marți și miercuri, de la ora 20:30, la Antena 1!

Clătite umplute cu carne și ciuperci. Rețetă de clătite brașovene... Cod poșat cu edamame și piure de mazăre cu mentă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x