Rețetă de mucenici de post umpluți cu nucă. Sfințișori de post umpluți și însiropați
Gospodinele se întrec în această perioadă în a pregătii diverse rețete de mucenici, sau sfințișori, pentru Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie. Una dintre cele mai apreciate rețete de mucenici este Rețeta de mucenici umpluți cu nucă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 07:38 | Actualizat: Vineri, 05 Martie 2021, 18:42Și pentru că suntem în post, vom pregăti pentru mucenicii umpluți cu nucă un aluat de post, gustos și pufos.
Ingrediente pentru Rețeta Mucenici de post umpluți cu nucă:
- Pentru aluat:
- 1 kg faina
- 40 gr drojdie proaspata
- 450 gr apă/băutură de soia/băutură de orez
- 50 gr zahăr
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 1 linguriță coajă de portocală
- extract de vanilie
- 1/2 linguriță sare
- Citește și: Mucenici moldovenești, cea mai simplă și rapidă rețetă! Secretul gospodinelor a fost aflat
- Umplutura:
- 300 ml apă
- 150 g zahăr
- 100 gr nucă măcinată
- 30 gr cacao
- 25-30 gr pesmet
- 1 lingură de esență de rom
- Sirop:
- 750 ml apă
- 125 g zahăr
- coajă rasă de lămâie și portocală
- Pentru uns si decor:
- miere
- nucă măcinată grosier
Mod de preparare pentru rețeta Mucenici de post umpluți cu nucă
Pentru a pregăti aluatul de mucenici umpluți cu nucă, procedăm ca la Rețetele clasice de cozonac.
Cernem făina într-un vas încăpător și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo drojdia lichefiată, în prealabil, cu o lingură de zahăr și puțină apă caldă și așteptăm 10 minute să se activeze.
Dizolvăm restul de zahăr în apa calduță. Începem să turnăm siropul de zahăr, cald, peste drojdia activate, amestecând intens și adăugând în același timp și din făina de pe margini. Adăugăm și aromele și uleiul, dar și sarea și frământăm un aluat ferm pe care îl acoperim și îl lăsăm la loc cald să se dezvolte, aproximativ 45-50 de minute.
Între timp pregătim umplutura de nuci. Amestecăm toate ingredientele într-un vas, pe foc, și fierbem compoziția până începe să seîngroașă. O lăsăm să se răcească, timp în care nuca și pesmetul se vor hidrata și va rezulta o compoziție bună de întins peste aluat.
Pe aceeași temăCand aluatul de mucenici și-a dublat volumul, îl împărțim n 15-16 părți a câte 100 gr/una. Întindem fiecare parte pe masa înfăinată, în formă dreptunghiulară. Le ungem cu câte o lingură din compoziția pentru umplut și le rulăm, apoi le împletim în forma cifrei 8.
Așezam mucenicii umpluți în tavi tapetate cu hârtie de copt, la distanțe de 2,5 cm și îi mai lăsăm să se dezvolte 30 de minute.
Coacem mucenicii umpluți pentru 10 minute la 200°C și 20-25 la 180°C.
Pe aceeași temăPentru sirop, fierbem apa cu zahărul până acesta se topește, stingem focul, lăsăm siropul să se tempereze puțin și adăugăm coja rasă de lămâie și de portocală.
Însiropăm mucenicii ușor temperați cu siropul, de asemeni, ușor temperat ,apoi îi ungem cu miere și presărăm deasupra nuca macinată.
Spor și poftă bună!