Rețete de Prăjituri Festive. Rețeta de Prăjitură Greta Garbo, o rețetă cu tradiție ungurească
Prajitura Greta Garbo se mai găsește și sub denumirea Zserbo, Jerbo, sau Gerbeaud, după cofetarul Emil Gerbeaud, care a creat-o după ce actrița Greta Garbo i-a vizitat cofetăria.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 16 Decembrie 2019, 09:03 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 16:25- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Povestea rețetei de Prăjitură Greta Garbo începe prin anii 1858, când cofetarul și maestru chocolatier pe numele său Emil Gerbeaud, alături de amicul său Henrik Kugler, a deschis Gerbeaud Cafe în Budapesta. Cafeneaua funcționează și azi, iar în meniul ei încă mai este inclusă această delicioasă prăjitură Jerbo.
Ce ne trebuie pentru delicioasa Rețetă de Prăjitură Greta Garbo:
- Aluat ( pentru 4 foi de 25×30 cm)
- 600 g făină
- 25 g drojdie proapata
- 100 g zahăr pudră
- 200 g unt
- 2 ouă
- 250 g smântână grasă (24% grăsimi)
- un vârf de linguriță de sare
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- Umplutură:
- 350 g gem acrișor de prune
- 100 g zahăr tos
- 250 g nuci măcinate
- Glazură:
- 120 g zahăr
- 100 ml apă
- 50 g cacao
- 50 g unt
Rețeta de Prăjitură Greta Garbo - Mod de preparare
Punem drojdia cu zahărul pudră într-un vas și le frecăm până se lichefieză. Adăugăm untul moale și omogenizăm, apoi încorporăm, ouăle, pe rând. Adăugăm smântână, sarea și coajă de lămâie. La final încorporăm făina și frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios. Lăsăm aluatul la dospit 15-20 de minute, apoi îl împărțim în 4 părți egale.
Din fiecare parte de aluat întindem câte o foaie de dimensiunea tăvii (25×30 cm). Presarăm puțină făină pentru a nu se lipi. Așezăm prima foaie în tavă, întindem o parte din gem, presăram nuci măcinate și zahăr. Continuăm cu a doua foaie de aluat, iar gem și nuci și tot așa, iar ultima foaie rămânând neunsă cu gem.
Coacem prăjitura Greta Garbo pentru 40-45 minute la 180°C, până se rumenește frumos deasupra. O lăsăm la răcit în tavă, apoi o răsturnăm pe un blat sau platou încăpător.
Tot din categoria Rețete de prăjituri festive, mai puteți opta și pentru:
Cât timp se răcește prăjitura, preparăm glazura de cacao. Amestecăm într-un vas zahărul, cacaua, apa și le fierbem pentru 5-6 minute, amestecând continuu. Stingem focul, adaugăm untul și amestecăm până acesta se topește și se omogenizează compoziția. Lăsăm glazura să se tempereze, timp în care se va îngroșa, apoi o întindem uniform peste ultima foaie a prăjiturii Greta Garbo.
Dăm prăjitura la frigider pentru 4 ore, apoi o putem porționa frumos.
Este o prăjitură simplă, delicioasă și spornică și se poate încadra, cu succes, în categoria rețetelor de prăjituri festive.