Rețete vechi de 100 de ani! Cum se face tortul „buturugă” sau „trunchi de copac”!
Dacă vrei să îți surprinzi prietenii sau familia cu un desert cu adevărat gustos și spectaculos, atunci poate că ar fi cazul să pregătești o rețetă de tort „buturugă” sau „trunchi de copac”!
Publicat: Marti, 06 Noiembrie 2018, 11:03 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 22:28- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă vrei să îți surprinzi prietenii sau familia cu un desert cu adevărat gustos și spectaculos, atunci poate că ar fi cazul să pregătești o rețetă de tort „buturugă” sau „trunchi de copac”!
Acest deliciu de zile mari provine din bucătăria franceză și este un desert tradițional ce se pregătește mai ales în perioada sărbătorilor de Crăciun.
Cum se face rețeta de tort „buturugă” sau „trunchi de copac”:
- 9 ouă
- 150 gr. zahăr
- 80 gr. nuci
- 150 gr. făină
Crema:
- 2 dl. lapte
- 150 gr. zahăr
- 6 ouă întregi
- un baton de vanilie
- 1-2 linguriţe făină de orez parfumată
- 300 gr. unt
- 4 bucăţi de ciocolată
Cum se pregătește rețeta de tort „Buturugă” sau „Trunchi de copac”:
Se freacă gălbenuşele cu zahărul până ce se albeşte şi creşte, apoi se adaugă nucile, făina şi spuma toate odată, o lingură spumă şi una de făină tot aşa până se termină dându-se la cuptor la un foc potrivit.
Reteta de tort buturuga sau trunchi de copac
Când e coaptă potrivit, se rulează caldă pe un şervet de mai multe ori, se lasă apoi rulată să se răcească. În timpul acesta se prepară crema: se pune laptele, zahărul, făina de orez, gălbenuşele, batonul de vanilie într'un căzănel, se fierb la bain-marie, se îngroaşă, în care timp se amestecă mereu pentru ca să nu se coaguleze crema.
Când s-a îngroşat se ia de o parte, se amestecă până ce se răceşte, apoi se adaugă untul făcut spumă şi se amestecă din nou. Se desface aluatul, se unge cu o treime din cremă, apoi, iar se rulează, se pune de o parte două linguri de cremă, iar în crema rămasă se pune ciocolata înmuiată în sirop şi amestecată bine ca să fie ca o alifie.
Se taie aluatul la capete în formă oblică opusă cum se taie arborii, de obiceiu. Bucăţile tăiate se adaugă de o parte şi de alta a trunchiului. La cojiţele trunchiului se îmbracă cu crema galbenă (oprită), iar restul trunchiului se îmbracă în crema care a fost colorată cu ciocolata maro închis care imită astfel coloarea arborilor.
Se aşează crema ca să fie egală pe toate părţile, apoi cu o furculiţă se trage linii în lungul copacului imitând scoarţa. Când se serveşte se taie cu un cuţit înmuiat în apă fierbinte.
Nu uita să intri pe pagina de rețete a emisiunii „Chefi la cuțite” ca să descoperi sute de preparate delicioase, pe care le poți pregăti oricând, chiar la tine acasă!
Sursa: Agerpres