Rețeta Sarmale de post mănăstirești. Cum prepari sarmale de Post ca la Mănăstirea Prislop
Sarmale de post mănăstirești, rețeta. Cum prepari cele mai bune sarmale de Post ca la Mănăstirea Prislop. Secretul celor mai bune sarmale, pe care doar măicuțele îl știu.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Vineri, 29 Martie 2019, 20:27 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 14:13Sarmale de post mănăstirești, rețeta. Cum prepari cele mai bune sarmale de Post ca la Mănăstirea Prislop. Secretul celor mai bune sarmale, pe care doar măicuțele îl știu.
Ne aflăm în Postul Paștelui, perioadă în care preparatele din Post sunt la mare căutare. Una dintre cele mai vânate rețete de post este cea de sarmale, dar nu oricare, ci cea pe care măicuțele de mănăstirea Prislop o știu.
Ingrediente pentru rețeta Sarmale de post mănăstirești ca la Mănăstirea Prislop:
- 1 varză murată mare
- 450 g ciuperci champignon
- 1 morcov măricel – ras prin razatoarea fină
- 1 felie mică țelina rasă
- 1 ceapă mare tocată fin
- 130 g orez
- 300 ml suc de roșii
- 3 linguri pasta de roșii
- 1-3 frunze dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1/2 legatura patrunjel verde tocat marunt
- sare
- piper proaspat macinat
- boabe de piper
- 2 crenguțe de cimbru
- 1 praf oregano
- 2-3 linguri ulei
- apă fiartă
Mod de preparare pentru rețeta Sarmale de post mănăstirești ca la Mănăstirea Prislop:
Se călește ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri ulei până devine sticloasă. Apoi se pune jumătate din morcovul ras și le călesc împreună încă un minut. Se adaugă ciupercile tocate mărunt peste compoziție și se călesc până se înmoaie puțin.
Se adăugă orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt. Se mai ține pe foc compoziția încă 1-2 minute. Se ia frunza de varză în mână și se pune compoziția de ciuperci cu orez – cam o lingură – pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână 2 cm la un capăt și la celalat al frunzei.
Se rulează sarmaua și se introduce capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când sunt puse la fiert. Se taie câteva frunze de varză julien și se pune pe fundul oalei împreună cu restul de morcov râs și țelină rasă fin.
Se amestecă sucul cu pastă de roșii și se punem 1/3 din cantitate peste varză julien, apoi se aranjează sarmalele cu ciuperci și orez, aranjând pentru acestea crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat. Când se termină de aranjat sarmalele, se toarnă restul de suc de roșii. Se mai adaugă un rând de varză tăiată julien și boabele de piper. Se adaugă uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.Sarmalele de post mănăstirești se fierb în jur de 30 minute la foc mediu-mic, cu capacul pus și având grijă să completam cu apa dacă este nevoie.
Se dau la cuptor apoi, pentru încă 45-50 minute (în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius). Le servim calde. Se pot servi cu mămăliguță și ardei iute.
Dacă nu ai încercat până acum această rețetă de sarmale de Post, este momentul să o faci!
Mănăstirea Prislop este o mănăstire din România situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric.
Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de pelerini care vin din toate zonele ţării pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca, sfântul părinte al Ardealului.
Mănăstirea Prislop a fost ridicată în a două jumătate a secolului al XIV-lea de Sfântul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astăzi drept reorganizatorul și îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu.
sursa foto: ortodoxia.me & info
Citește și:
Reteta de post a zilei: fasole alba cu ceapa coapta si rosii
Postul Paștelui 2019. Cea mai simplă rețetă de gogoși de post pufoase