Antena

Bucataria occitana (sudul Frantei)

Adusa din zona Occitane, sudul Frantei, reteta de fasole cu ciolan distribuita de altfel in fiecare an de ziua Romaniei nu este degeaba o mancare atat de populara. Facuta cu grasime de gasca, muschi de porc, usturoi si vin alb, nu este doar o bomba calorica din care ar trebui mancat cu masura, ci si una dintre cele mai gustoase specialitati ale hanurilor frantuzesti.

Publicat: Duminica, 27 Iunie 2010, 00:00 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 19:58
Galerie de imagini
Adusa din zona Occitane, sudul Frantei, reteta de fasole cu ciolan distribuita de altfel in fiecare an de ziua Romaniei nu este degeaba o mancare atat de populara. Facuta cu grasime de gasca, muschi de porc, usturoi si vin alb, nu este doar o bomba calorica din care ar trebui mancat cu masura, ci si una dintre cele mai gustoase specialitati ale hanurilor frantuzesti.

"O sa spuneti ca nu e mare lucru! Ia, acolo, un fel de fasole cu ciolan, in care in loc de (sau pe langa) ciolan pui alte si multe carneturi - altminteri, la fel de satioase -, precum cele de gasca, rata sau berbecut.

Francezii, care au descoperit in urma cu un mileniu aceasta reteta fantastica (pe care va recomandam, insa, sa o consumati cu ceva retineri, intre doua cure de slabire, caci e o adevarata bomba calorica - de, tot ce-i bun e rau!), vorbesc cu evlavie despre vrednicul "cassoulet".

Cuvantul vine din occitanul "caiolet", care inseamna vas de pamant ars in care se pregateste mancarea (in franceza actuala: "cassole"). Traditional, aceste vase se confectionau de mesterii olari din localitatea Issel, situata nu departe de Castelnaudary si la relativa apropiere de Toulouse si Carcassonne, in sudul francez.

Cum cele trei localitati isi revendica paternitatea satiosului preparat culinar, Prosper Montagne, gurmandul-filosof, avea sa transeze simplu lucrurile: "Cassoulet-ul este Dumnezeul bucatariei occitane. Dumnezeu-Tatal este cassoulet-ul din Castelnaudary, Dumnezeu-Fiul este cel din Carcassonne si Sfantul Spirit este cel din Toulouse".

Acu', haideti sa dam nitel timpul inapoi si sa intram in gospodaria unui occitan neaos, sa-l vedem cum prepara "cassoulet"-ul, luand ca reper... pagina de carte a unui jurnalist roman.

Constantin Bacalbasa, fan al fasolei cu ciolan din bucatariile romanesti, nu a ezitat sa manance - in calatoriile lui prin tara lui Gargantua si Pantagruel - din acest savuros preparat al hanurilor frantuzesti, placandu-i, indeosebi, "cassoulet"-ul de gasca, pe care-l considera contrapunctul perfect al bucatelor stiute de-acasa.

In cartea lui, "Dictatura gastronomica" (1935, reeditata in 2009 de Editura Cartex), Bacalbasa ne da reteta tuluzana a "cassoulet"-ul cu gasca (dar care nu e numai cu gasca, in ciuda numelui, o sa va dati seama de asta ceva mai jos), pe care o vom relua si noi in cele ce urmeaza.

"Iei un kilogram de fasole alba si o pui de cu seara sa se inmoaie in apa calduta. A doua zi, pui fasolea sa fiarba cu sare, piper, ceapa, 2-3 catei de usturoi. Cureti si strivesti si cunoscutul buchet.

Apoi pui cateva bucati de gasca, a carei grasime ai topit-o in prealabil, tinand bucatile in apropiere de focul masinii. Sa stea pe foc moderat timp de un ceas, cu capacul pus, dupa ce ai pus cateva bucati de carnat cu usturoi.

In alta parte, in grasimea topita de la gasca, pune sa se rumeneasca 500 g de muschi de porc taiat in bucati, o ceapa taiata la fel si un catel de usturoi tocat. Dupa ce carnea s-a rumenit, toarna peste ea un pahar de vin alb, apoi umple pana sus gasca cu zeama de carne.

Cand a fiert, scoate gasca, carnatul si buchetul si taie pe cele doua dintai in bucati. Intr-o alta cratita asterne a treia parte din toate carnurile, acopera cu fasolea si tot astfel, de trei ori, pui si restul carnurilor, apoi fasolea venind deasupra. Toarna apoi zeama in care s-a rumenit carnea de porc. Presari deasupra pesmet si pui la cuptor pentru 15 minute".

citeste Jurnalul National

Recomandari A1
Whatsapp LinkedIn
franta reteta fasole si ciolan
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Videoclipul zilei
Citește și
Cine e Gabriel Attal, noul prim-ministru al Franței. Are doar 34 de ani și trăiește în parteneriat...
Scandal la Miss Franța 2024. Juraților li se aduc acuzații grave după ce au încoronat-o pe Eve Gilles....
România – Germania 0-3 la Campionatele Europene. Româncele au pierdut finala, care a fost live pe...
România – Germania LIVE VIDEO | Tamara Boros vrea revanşa după înfrângerea de la Jocurile Europene:...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o perioadă de prosperitate pe 15 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Ana Brenda Contreras și-a deschis sufletul și a vorbit despre un moment dureros din viața ei. Ce a relatat actrița Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
S-a câştigat marele premiu la Loto 6/49, peste 9,58 milioane de euro, la Galați. Biletul norocos a avut 630 de... Libertatea.ro
Explozie în crypto. Monedele care au înregistrat cele mai mari creșteri. Semnale „bullish"... Ziare.com
Umilit şi numit „cerşetor” în România, Leonard Doroftei a anunţat când îşi va deschide o nouă... AntenaSport
Ce decizie au luat Nicolai Tand și Sorin Brotnei cu privire la trofeul Asia Express: „A stat ascuns în…” Elle
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid HelloTaste.ro
Pe cea mai mică insulă locuită din lume încap doar o casă și un copac: „Faci un pas greșit și înoți” Antena3.ro
Când vom renunța la telefoane mobile, potrivit lui Mark Zuckerberg. CEO-ul Meta a dezvăluit și ce tehnologie le... useit
Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2024. Leii sunt determinați să reușească. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Nicușor Dan: Am obținut autorizație de construire pentru patinoarul „Flamaropol” Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
Cum arată locul de veci unde a fost înmormântat Silviu Prigoană. Cavoul este unul impresionant. Detaliul care a... Playtech
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului Redactia.ro
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la... Observator
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative MediCOOL
Empanadas cu dovleac. Rețetă de plăcinte din bucătăria spaniolă HelloTaste
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară! ProSport
Gigi BECALI, obligat de Raiffeisen să-și depoziteze cele 40 de milioane de dolari la o altă bancă: „Vina era... Gandul
Ce le-a făcut Adelina Pestrițu fostelor colege Teo Trandafir și Ilinca Vandici: „Măi, eu nu mai pot cu asta”... CanCan
Cum să creezi un vision board pentru copii DeParinti
Rihanna a fost fotografiată în timpul unei cine în Los Angeles. Diva a fost îmbrăcată cu o fustă roșie sexy ZUTV
Când încep Leonidele. Ploaia de meteoriți e cunoscută pentru „mingile de foc” care aprind cerul UseIT
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post Hello Taste