Calendar ortodox 24 aprilie. Ce sfinți români sunt pomeniți în Miercurea Mare și ce nu ai voie să faci
Calendar ortodox 24 aprilie. În Miercurea Mare, în calendarul creștin ortodox sunt amintiți azi și sfinți sfinți români, precum Sf. Ier. Mărturisitorul Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Stefan, Mitropolitul Transilvaniei; Sf. Ierarh. Iosif Mărturisitorul din Maramureş. Tot în Miercurea Mare sunt amintiți și Sfinții Mucenici Pasicrat şi Valentin din Durostorum și Sf. Cuv. Elisabeta.
Publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2019, 08:49 | Actualizat: Miercuri, 24 Aprilie 2019, 10:40Calendar ortodox 24 aprilie. În Miercurea Mare, în calendarul creștin ortodox sunt amintiți azi și sfinți sfinți români, precum Sf. Ier. Mărturisitorul Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Stefan, Mitropolitul Transilvaniei; Sf. Ierarh. Iosif Mărturisitorul din Maramureş. Tot în Miercurea Mare sunt amintiți și Sfinții Mucenici Pasicrat şi Valentin din Durostorum și Sf. Cuv. Elisabeta.
În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor sunt amintiți sfinții menționați mai sus, notați cu cruce albastră în calendarul creștin ortodox român, așa cum sunt notați de fiecare dată sfinții de origine română sau cei care au propovăduit pe pământ românesc. Însă, mai presus de toate, e Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, când la denia din această zi se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Tot Miercuri este și ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginți.
Când se vopsesc ouăle roșii de Paște în Săptămâna Mare
Doar pâine și apă
Tot în calendarul creștin ortodox al zilei de miercuri din Săptămâna Mare există mențiunea ca seara să se consume numai pâine și apă, ceea ce înseamnă că credincioșii trebuie să țină post.
Miercurea Mare a Săptămânii Patimilor ne apropie de Sfintele Paşti. Denia care se ține în această seară îl aduce în prim-plan pe Iuda, apostolul trădător şi, totodată, se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos. Până Duminică, în ziua Învierii Domnului, credincioșii ortodocși au obiceiul de a posti. Unii țin chiar post negru, nemâncând nimic, începând din Miercurea Mare și până de Paște. Mai mult, se spune că cei care reușesc să țină post negru în această zi vor fi protejaţi tot anul de boli.
Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a trădat pe Iisus
Pilda deniei din Miercurea Mare amintește că aceasta este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit).
Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spăla și călca. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele. De asemenea, tradiția spune că în Sfânta zi de miercurei, femeile trebuie să spele geamurile casei pentru a lăsa soarele să pătrundă. Totul trebuie făcut înaite de Joia Mare, pentru a aduce în casă lumină pe tot parcusul anului. În Joia Mare se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe.