Calendar ortodox 23 februarie. Sărbătoare mare azi! Ce nu ai voie sa faci
Calendar ortodox 23 februarie. Sărbătoare mare azi! Ce sfânt este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română azi și ce trebuie să știi.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Sambata, 23 Februarie 2019, 13:02 | Actualizat: Sambata, 23 Februarie 2019, 13:03- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox 23 februarie. Sărbătoare mare azi! Ce sfânt este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română azi și ce trebuie să știe credincioșii.
În calendarul ortodox din 23 februarie 2019, creștinii îl pomenesc pe Sfântul Policarp, episcopul Smirnei.
Sfântul Policarp, prăznuit azi, în calendarul creștin ortodox s-a născut în temniţa din Efes, în jurul anului 70 d.H. (părinţii săi fuseseră închişi pentru credinţa în Hristos).
Sfaturi de Dragobete de la Arsenie Boca. Ce e iubirea si cum să ai o căsătorie fericită
La botez, Sfântul Policarp a primit numele Pangratie și a devenit ucenicul Sfântului Apostol Ioan.
Înainte ca părinţii săi să fie martirizaţi, sfântul a fost dat în grija Calistei, o femeie bogată şi credincioasă. Sfântul Policarp a făcut multe acte de binefacere pentru săraci: Pangratie le-a dat săracilor tot ce a găsit în hambarele mamei adoptive. Şi, ca să nu fie tulburată de ceea ce făcuse, s-a rugat Lui Dumnezeu şi hambarele s-au umplut la loc. În urma minunii, Calista i-a schimbat numele în Policarp, adică “cel cu multe roade”.
Calendar ortodox 23 februarie, Sfântul Policarp
Sfântul Policarp a fost hirotonit diacon şi preot de către Sfântul Vucol, apoi episcopii prezenţi la înmormântarea Sfântului Vucol l-au hirotonit episcop. Înainte de a fi martirizat, a călătorit la Roma, unde păstorea Papa Anicet (154-168 d.H.) cu scopul de a rezolva problema datei pascale. În vremurile acelea, unii serbau Învierea Domnului pe data de 14 Nisan (aprilie), indiferent în ce zi a săptămânii cădea, odată cu Paştile evreiesc, iar alţii în prima duminică după 14 Nisan.
Sfântul Policarp, prăznuit de Biserică a avut o viziune, chiar înainte de a fi martirizat, și anume, a văzut perna pe care dormea arsă în foc. Astfel, a înţeles că avea să fie aruncat în foc. La insistenţele proconsulului Quadrat, de a-L blestema pe Hristos, Policarp i-a răspuns: “De 86 de ani îi slujesc şi nu mi-a făcut niciun rău; cum pot eu să blestem pe Împăratul meu, pe Acela care m-a mântuit?”
Sfântul Policarp a fost aruncat în foc, dar flăcările nu se atingeau de el. A fost străpuns cu sabia, dar sângele său a stins focul. Trupul lipsit de viaţă al Sfântului Policarp a fost ars.
Pe 24 februarie, de Dragobete, este sărbătoare de cruce roșie în calendarul creștin ortodox: este vorba de Întâia și a Doua Aflare a Capului Sf. Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.