Antena

Metode inedite de a vopsi ouăle pentru sărbătorile Pascale. Se poate implica întreaga familie

Sărbătorile Pascale se apropie, iar românii se pregătes cu mic, cu mare să înroșească ouăle. Această tradiție are rădăcini puternice în credința ortodoxă.

Publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2024, 11:37 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:49
Galerie de imagini
Și copiii pot fi implicați în pregătirea sărbătorilor Pascale
Shutterstock

Săbătorile Pascale au ca simbol oul. Românii au ridicat acest obicei la rang de artă, încondeierea ouălor fiind un meșteșug de fine abilități.

Metode inedite de a vopsi ouă pentru sărbătorile Pascale. Se poate implica întreaga familie

În ciuda schimbărilor de-a lungul vremii pe care le-a suferit societatea noastră, obiceiurile de sărbători se țin aproape în același mod precum pe vremea strămoșilor.

Pe aceeași temă

Pentru încondeierea ouălor este foarte important să se separe cele proaspete. Astfel că se iau ouăle și se pun în apă. Cele proaspete se scufundă, în timp ce cele vechi se ridică la suprafață. După care, ouăle trebuie golite de conținut.

După acești pași, se ”împistruiază” cu ceară naturală de albine. Culorile alese pentru încondeiere sunt: albul, care simbolizează viața și cerul; galbenul, care simbolizează pâinea; roșu, care simbolizează viața și sângele; și negru, care simbolizează pământul.

Tehnica încondeierii ouălor este una foarte meticuloasă, însă dacă cei mici au răbdare poate fi o activitate frumoasă de familie. De asemenea, ouăle pot fi decorate cu flori și ierburi.

Pe aceeași temă

În multe zone ale țării încă se folosesc coji de ceapă pentru înroșirea ouălor, în loc de vopseaua din magazine. De asemenea, se pot folosi coji de avocado. În prealabil ouăle pot fi puse în șosețele sau ciorapi din nailon împreună cu diferite frunze pentru a-și lăsa modelul în timpul fierberii.

O activitate veselă pentru copii este pictatul ouălor. După fierbere, aceștia își pot lua trusa de pictură și pot decora ouăle după bunul plac.

O altă metodă rapidă este folosirea vopselei lichide. Într-o punguță se pune o cană generoasă de orez și mai multe 2 sau trei pliculețe de vopsea lichidă roșie sau o altă culoare - după preferințe.

Imediat după ce este scos oul din oală se pune în pungă și se agită cu grijă, astfel încât să nu se spargă. Atenție: oul este foarte fierbinte, este indicat să se poarte mănuși, mai ales de către cei mici. După ce se vopsește astfel și ultimul ou se ung toate cu puțin ulei.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

O metodă amuzantă și creativă este vopsirea ouălor cu ajutorul hârtiei creponate. Un pachet de hârtie creponată cu mai multe culori este de ajuns pentru aproximativ trei cartoane de ouă.

Hârtia creponată se taie mai întâi rondele, rezultând fâșii lungi, care se taie ulterior în bucățele de aproximativ 10 cm. Se face câte o grămăjoară pentru fiecare culoare. Se pregătește câte un bol cu oțet și se așteaptă fierberea ouălor.

După ce se ferb, se scot într-un bol și cât mai rapid se trec fâșiile de hârtie creponată prin oțet, după care se înfășoară în jurul oului. Se lasă câteva minute și, înainte de a se fi uscat hârtia creponată, se îndepărtează hârtia, iar oul se unge cu puțin ulei.

Atenție: hârtia trebuie îndepărtată înainte de a se răci oul, altfel se va lipi de coajă. De asemenea, este important ca în timpul întregului proces să se poarte mănuși de unică folosință, culoarea fiind ușor transferabilă. Chiar și masa sau blatul de lucru trebuie protejat cu folii din plastic.

Aceste metode neconvenționale îi aduc aproape pe părinți și copii, fiind ușor de gestiona și de micuți și reprezentând o activitate amuzantă în familie.

Pe aceeași temă

Tradiția oului de Paște

Potrivit unei surse, simbolistica ouălor de Paște datează încă dinainte de nașterea Mântuitorului. Oul era oferit în dar, fiind simbolul echilibrulu, fecundității, al vieții în general.

Obiceiul vopsirii oului a fost observat în cultura chineză cu 2000 de ani înaintea nașterii lui Hristos. În tradiția populară românească, oul roșu simbolizează sângele Domnului. De asemenea, se crede că ar putea avea puteri vindecătoare, că ar îndepărta răul, iar consumarea acestuia ar aduce sănătate, frumusețe, vigoare și spor.

Ouăle colorate în culori vii, precum verdele, galbenul și albastrul, vestesc primăvară, în timp ce ouăle colorate în negru simbolizează chinurile și durerea resimțite de Hristos pe cruce.

Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale, iar potrivit sursei menționate se face după niște reguli precise: persoana mai în varsta și, de obicei, de sex masculin, ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă „Hristos a înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat”.

Ouăle se strâng miercurea din cuibar, iar în Joia Mare din Săptămâna Patimilor gospodinele le înroșesc. Se spune că cele înroșite în ziua respectivă nu se strică tot anul.

Pe aceeași temă

Obiceiuri și tradiții de Paște

În Bucovina, cojile ouălor de Paște sunt aruncate în râu, astfel încât apa să le poarte la Blajini. Blajinii repreizntă sufletele copiilor morți nebotezați, care se află la „capătul lumii”, foarte aproape de Apa Sâmbetei.

În Sibiu se obișnuiește să se împodobească un pom, asemenea celui de Crăciun, însă în locul globulețelor acum se folosesc ouă vopsite, golite în prealabil de conținut. Pomul respectiv înfrumusețează masa de sărbătoare.

În Maramureș, în dimineața primei zile de Paște, copiii cu vârsta până în 9 ani merg să anunțe vecinilor și prietenilor Învierea Domnului. Gazdele le dăruiesc ouă roșii. Pragul casei trebuie trecut întotdeauna de un băiat, așa se spune că în respectiva gospodărie va fi armonie în tot restul anului.

Pe aceeași temă

De asemenea, în dimineața zilei de Paște, copiii se spală pe față cu apa proaspătă dintr-o fântână în care s-au pus: un ou roșu și fire de iarbă verde.

Unii oameni duc ouăle roșii înroșite la biserică, după care le îngroapă în gospodărie pentru a o păzi de nepastele naturale.

Whatsapp LinkedIn
vospirea ouălor de paște tradiții și obiceiuri pascale ouă înroșite activități de familie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei O copilă de 10 ani din Botoşani a dispărut fără urmă. După mai multe ore de căutări, Eliza a fost găsită în podul unei case
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste