Cei care obișnuiau să aibă mese îmbelșugate se vor gândi de două ori înainte să facă cumpărăturile de Paște, de anul acesta.
În ultimii ani, produsele alimentare s-au scumpit, cu toate că au fost impuse plafonări de către Guvern pentru produsele de bază. Românii vor cumpăra câte puțin din fiecare aliment, fără să exagereze așa cum o făceau în trecut.
Cât de mult s-au scumpit ouăle cu puțin timp înainte de Paște
Cu câteva zile înainte de Paște, ouăle se vând la poarta fermei cu aproximativ 40-50 de bani, deoarece cererea este redusă, iar producătorii sunt nevoiți să scadă prețurile.
Acest lucru nu se vede, însă, și la raft, unde prețul unui ou este de 1,1-1,3 lei. Prețul mediu al unui ou la producătorii din România este 70 de bani, potrivit ziare.com.
Traseul ouălor are un singur pas intermediar la unitățile de procesare, unde sunt marcate și ambalate, apoi merg direct la supermarket, motiv pentru care diferența de preț nu pare să fie justificată.
„Sunt scheme speculative ale retailerilor. Diferența de preț nu se regăsește nici măcar în transport. Supermarketurile au o formulă de calcul foarte interesantă. Ei nu merg pe adaos comercial de 10%, 15%, 20%. Ei merg pe marjă de profit!”, a explicat Leonard Constantin Stafie de la Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă Iași, potrivit sursei citate mai sus.
În România se consumă aproximativ 90 milioane de ouă în fiecare lună, dar consumul crește cu aproximativ două treimi în lunile cu o sărbătoare importantă. Astfel, se vor vinde în jur de 150 de milioane de ouă de Paște, mai transmite ziare.com.
Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de miel înainte de Paște
Comercianții au scos deja la vânzare carnea proaspătă de miel și au pregătit agenda pentru rezervările de Paște. Ei bine, dacă românii se pregăteau pentru scumpiri, aceștia au avut parte de o adevărată surpriză când au aflat care este prețul pentru un kilogram de carne de miel.
Potrivit Antena 3 CNN, un kilogram de miel la carcasă în piețe se vinde cu aproape 55 de lei, iar organele de miel folosite la drobul de Paște se cumpără și ele cu 30 de lei kilogramul. De asemenea, pastrama de berbecuț a ajuns să coste chiar și 50 de lei pe kilogram.
Prețul la carne a crescut în ultimul an cu 10%, însă cele mai mari scumpiri au fost la carnea de porc și de miel, potrivit Institutului Național de Statistică, citat de sursa menționată mai sus.
Un român mănâncă, în medie, aproximativ trei kilograme de carne de miel sau de oaie pe an, iar cererea crește de Paște, pentru că, potrivit tradiției, în această perioadă se mănâncă și carne de miel.
În acest moment, mielul viu se vinde la ferme cu aproximativ 25 de lei pe kilogram, iar specialiștii estimează că pe măsură ce se apropie Paștele va ajunge la 30 de lei, potrivit Antena 3 CNN.