Tabere de vară 2019. De ce e bine să-ți trimiți copilul în tabără
O tabără de vară poate fi prilejul ideal pentru cel mic să își facă noi prieteni și să se responsabilizeze. Iată câteva avantaje și dezavantaje ale unei tabere de vară pentru copilul tău.
Publicat: Vineri, 21 Iunie 2019, 14:34 | Actualizat: Vineri, 21 Iunie 2019, 14:45O tabără de vară poate fi prilejul ideal pentru cel mic să își facă noi prieteni și să se responsabilizeze. Iată câteva avantaje și dezavantaje ale unei tabere de vară pentru copilul tău.
Toții copii se bucură deja de prima lor săptămână din vacanța de vară, fiind gata de distracție și uitând de teme. Timp de trei luni vor sta departe de școală sau grădiniță. Unii părinți optează pentru programul de vară al after-school-urilor, alții pleacă în concediu cu micuții, pe când alții îi trimit la bunici, la țară. O altă opțiune pentru copii de a-și petrece vacanța de vară este o tabără. Dacă ești îngrijorat în privința acestei idei, nu știi cât de benefică va fi pentru cel mic sau cum va percepe el experiența, iată câteva sfaturi utile ce te-ar putea ajuta.
Tabere de vară 2019 – Avantaje pentru copilul tău
Într-o tabără copilul petrece mult timp afară și este extrem de activ. Astfel, el are ocazia să alerge, să sară, să se cațere, să se ascundă, să înoate și să socializeze. Timpul pe care acesta îl va petrece afară îl va ajuta să se reconecteze cu natura. Mai mult decât atât, va avea, de asemenea, ocazia să stea fără tabletă, telefon, internet sau televizor.
Tot într-o tabără, copilul tău poate socializa și își poate face prieteni noi. Copiii sunt mai relaxați ca la școală și vor interacționa diferit. Vor avea mai mult timp să se joace împreună, să se distreze și să se cunoască mai bine. Este o ocazie potrivită pentru ca micuții să dobândească noi competențe sociale, să învețe să coopereze, să lucreze în echipă și să împartă cu ceilalți.
Fiind departe de părinți, copilul are oportunitatea să învețe să fie responsabil, să aibă grijă de el, să se gestioneze singur și să devină mai independent. Mai mult, este o ocazie extraordinară prin care poate exersa să ia decizii pentru sine.
Tabere de vară 2019 – Dezavantaje pentru copilul tău
În tabără copilul este singur. Mulți părinți au tendința să se gândească obsesiv la faptul că ei nu pot controla ce face copilul în tabără în tot acest timp. Ca părinte, nu știi pe cine întâlnește, ce face, cum se simte și ce influență au acele persoane asupra lui. Există riscul să se întoarcă acasă cu o serie de idei sau comportamente care sunt în contradicție cu valorile familiei tale.
Cu toate acestea, această experiență poate fi transformată într-o o ocazie de învățare. Îi poți explica copilului tău diferența dintre bine și rău, ce înseamnă valorile personale și de ce sunt importante.
Fiind expus la multe activități, există riscul ca micuțul să se simtă obosit sau chiar epuizat. De asemenea, se poate întâmpla să se întoarcă din tabără mai obosit decât era atunci când a plecat, dar și cu mici probleme de sănătate. Cu toate acestea, trebuie să recunoști că dezavantajele nu se aplică în toate cazurile și că nu sunt atât de mari încât să nu îi dai voie să plece în tabără.
Tabere de vară 2019 – Ce trebuie să știi
Câteodată, faptul că tu consideri că nu e pregătit pentru tabără, înseamnă mai degrabă că tu nu ești pregătit să îl știi departe de casă și de ajutorul tău. Uneori este greu să accepți că micuțul se descurcă și fără tine. Daca copilul are cinci ani sau mai puțin, este de preferat să nu îl trimiți încă în tabără. În schimb, poți merge într-o tabără împreună cu el.
Dacă copilul are între 6 și 8 ani, îl poți trimite în tabără numai dacă se descurca să își facă duș singur și dacă îi place să petreacă timp și fără tine. Dacă este genul de copil care încă se agață de tine, mai bine amâni această experiență pentru încă un an.
E important să știi ca la această vârstă nu e bine să obligi copilul să se ducă în tabără. Trebuie să îi oferi oportunitatea să aleagă în funcție de ceea ce îi place și ce nu. Sunt copii care cer ei singuri să meargă pentru că au auzit de la frații mai mari, prieteni sau colegi despre cum este în tabără.
După vârsta de 9 ani, poți trimite copilul în tabără fără nici un fel de problemă. Cu toate acestea, dacă el nu vrea, încearcă să îl familiarizezi cu idea de tabără, cu ce se întâmplă acolo, cum se distrează și încurajează-l să afle informații despre tabără. Mai mult decât atât, alegeți împreună locul.
De asemenea, în cazul copiilor care ezită este bine ca părinții să le explice de ce anume este folositoare o astfel de experiență pentru ei. Nu uita că dacă cel mic ezita să plece în tabăra la 9 ani, va ezita și la 11 ani și probabil și mai târziu. Astfel, îi va fi greu să se desprindă de tine și să fie independent. Indiferent de vârstă, atunci când copilul pleacă în tabără pentru prima dată, este bine să alegi una cu o durată mai scurtă, de 5-7 zile.
Citește și:
Cum să-ţi plănuieşti o vacanţă pentru a beneficia de reduceri
Sursă foto: pexels.com