Antena

6 trucuri pentru a găti cea mai bună friptură de Crăciun

Din meniul pentru masa de Crăciun nu lipsesc niciodată fripturile suculente, indiferent că sunt preparate la grătar sau la cuptor. Însă pentru a obține gustul acela de neuitat și a prepara o friptură cât mai fragedă, este nevoie să ții cont de câteva lucruri importante.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 03 Decembrie 2019, 14:51 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 16:44
6 trucuri pentru a găti cea mai bună friptură de Crăciun

Bucătarii profesioniști spun că nu ai nevoie de ustensile scumpe sau ingrediente rare pentru a prepara cea mai bună friptură. Totul depinde de câteva detalii pe care, dacă le pui în aplicare, nu ai cum să dai greș, chiar dacă ești novice în ale bucătăriei. Iată cele mai utile trucuri pentru a prepara de Crăciun o friptură gustoasă:

Alege carnea potrivită

„Cea mai frecventă greșeală pe care o fac oamenii atunci când gătesc friptură se întâmplă înainte de procesul de preparare. Să alegi carnea potrivită, de calitate, este mai important decât să folosești tehnici complexe în procesul de gătire”, spune bucătarul Adam Perry Lang. Cea mai gustoasă este carnea care are ceva grăsime intramusculară, întrucât aceasta se topește în timpul preparării termice și contribuie din plin la aroma finală. Dacă preferi carnea slabă, asigură-te că aceasta are o culoare proaspătă și că este în termenul de garanție. Evită să cumperi carne din locuri neautorizate sau în care nu ai încredere.

Respectă indicațiile din rețetă

În cazul fripturilor preparate la cuptor, este extrem de important să respecți indicațiile rețetei în ceea ce privește temperatura la care trebuie preîncălzit cuptorul, precum și temperatura de coacere. În caz contrar, riști fie să arzi prea tare carnea sau să o usuci, fie să o scoți crudă la interior. Un cuptor electric, care să îți permită să setezi temperatura potrivită, să pornești cronometrul care să te anunțe când e cazul să scoți tava și să coacă friptura în mod egal pe toate părțile este indispensabil în orice bucătărie. În plus, cuptoarele moderne îți asigură o coacere optimă și la interiorul fripturii, astfel încât să nu mai fie nevoie să verifici carnea din cinci în cinci minute pentru a te asigura că s-a gătit corect.

Asigură-te că ai dezghețat bine carnea

Dacă păstrezi carnea la congelator, atunci este bine să te asiguri că ai dezghețat-o bine înainte de a o pune la cuptor sau a o tăia pentru grătar. Cel mai bine este să o lași să se dezghețe în mod natural, la temperatura camerei sau în frigider. Carnea care nu este dezghețată complet se gătește incomplet sau neuniform, iar gustul nu se va ridica nici el la nivelul așteptărilor.

Marinează carnea timp de câteva ore

Indiferent de modalitatea de gătire aleasă, carnea marinată va fi întotdeauna mai gustoasă și mai suculentă. Amestecă într-un bol puțin unt cu usturoi pisat și ierburi aromatice, apoi adaugă carnea în castron și las-o la marinat peste noapte. Cu cât stă mai mult în amestecul de condimente, cu atât va fi mai fragedă și mai aromată. De asemenea, în timpul gătirii, poți unge friptura cu o pensulă trecută prin acest amestec de condimente, mai ales dacă preferi un gust mai intens.

Încinge grătarul înainte de a pune friptura

Dacă nu vrei ca friptura să se lipească de grilajul grătarului, atunci asigură-te că acesta este încins înainte de a așeza carnea. Unii bucătari preferă să ungă grătarul înainte cu puțin unt sau ulei de măsline, astfel încât să poată manevra apoi carnea cu ușurință, fără riscul ca aceasta să se lipească. Este util să faci acest lucru mai ales când gătești carne de pui sau carne tăiată subțire, care se poate rupe sau arde mai ușor pe grătar.

Nu găti carnea în mod egal pe ambele părți

Recomandari A1

„Fie că o gătești la grill sau la grătar, ai grijă să pui carnea pe o parte două treimi din timpul de gătire și o treime pe cealaltă parte. Acest truc face ca friptura să aibă o crustă frumoasă și crocantă pe o parte, fără să fie uscată sau greu de tăiat”, spune bucătarul Brian Dunsmoor.

Sursa foto:mali maeder from Pexels

Whatsapp LinkedIn
mancare friptura reteta friptura friptura craciun
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Mesajul unei ucrainence fugite de război în România: "Fiți mai recunoscători și haideți să luptăm împreună"
Videoclipul zilei
Citește și
Cum poți scăpa cel mai rapid de kilogramele acumulate în plus de Sărbători. Ce recomandă specialiștii
Rețetă bănuți de cartof cu gust de pizza. Cum prepari gustarea rapidă pentru întreaga familie
Alimentul pe care românii au început să-l cumpere tot mai des. A înregistrat cea mai mare creștere a...
Câtă mâncare aruncă românii și cât ne costă, de fapt, risipa alimentară
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au pantofii sport o gaură în plus. Puțini știu ce poți face cu ea, de fapt useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri... UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste