Antena

6 trucuri pentru a găti cea mai bună friptură de Crăciun

Din meniul pentru masa de Crăciun nu lipsesc niciodată fripturile suculente, indiferent că sunt preparate la grătar sau la cuptor. Însă pentru a obține gustul acela de neuitat și a prepara o friptură cât mai fragedă, este nevoie să ții cont de câteva lucruri importante.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 03 Decembrie 2019, 14:51 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 16:44
6 trucuri pentru a găti cea mai bună friptură de Crăciun

Bucătarii profesioniști spun că nu ai nevoie de ustensile scumpe sau ingrediente rare pentru a prepara cea mai bună friptură. Totul depinde de câteva detalii pe care, dacă le pui în aplicare, nu ai cum să dai greș, chiar dacă ești novice în ale bucătăriei. Iată cele mai utile trucuri pentru a prepara de Crăciun o friptură gustoasă:

Alege carnea potrivită

„Cea mai frecventă greșeală pe care o fac oamenii atunci când gătesc friptură se întâmplă înainte de procesul de preparare. Să alegi carnea potrivită, de calitate, este mai important decât să folosești tehnici complexe în procesul de gătire”, spune bucătarul Adam Perry Lang. Cea mai gustoasă este carnea care are ceva grăsime intramusculară, întrucât aceasta se topește în timpul preparării termice și contribuie din plin la aroma finală. Dacă preferi carnea slabă, asigură-te că aceasta are o culoare proaspătă și că este în termenul de garanție. Evită să cumperi carne din locuri neautorizate sau în care nu ai încredere.

Respectă indicațiile din rețetă

În cazul fripturilor preparate la cuptor, este extrem de important să respecți indicațiile rețetei în ceea ce privește temperatura la care trebuie preîncălzit cuptorul, precum și temperatura de coacere. În caz contrar, riști fie să arzi prea tare carnea sau să o usuci, fie să o scoți crudă la interior. Un cuptor electric, care să îți permită să setezi temperatura potrivită, să pornești cronometrul care să te anunțe când e cazul să scoți tava și să coacă friptura în mod egal pe toate părțile este indispensabil în orice bucătărie. În plus, cuptoarele moderne îți asigură o coacere optimă și la interiorul fripturii, astfel încât să nu mai fie nevoie să verifici carnea din cinci în cinci minute pentru a te asigura că s-a gătit corect.

Asigură-te că ai dezghețat bine carnea

Dacă păstrezi carnea la congelator, atunci este bine să te asiguri că ai dezghețat-o bine înainte de a o pune la cuptor sau a o tăia pentru grătar. Cel mai bine este să o lași să se dezghețe în mod natural, la temperatura camerei sau în frigider. Carnea care nu este dezghețată complet se gătește incomplet sau neuniform, iar gustul nu se va ridica nici el la nivelul așteptărilor.

Marinează carnea timp de câteva ore

Indiferent de modalitatea de gătire aleasă, carnea marinată va fi întotdeauna mai gustoasă și mai suculentă. Amestecă într-un bol puțin unt cu usturoi pisat și ierburi aromatice, apoi adaugă carnea în castron și las-o la marinat peste noapte. Cu cât stă mai mult în amestecul de condimente, cu atât va fi mai fragedă și mai aromată. De asemenea, în timpul gătirii, poți unge friptura cu o pensulă trecută prin acest amestec de condimente, mai ales dacă preferi un gust mai intens.

Încinge grătarul înainte de a pune friptura

Dacă nu vrei ca friptura să se lipească de grilajul grătarului, atunci asigură-te că acesta este încins înainte de a așeza carnea. Unii bucătari preferă să ungă grătarul înainte cu puțin unt sau ulei de măsline, astfel încât să poată manevra apoi carnea cu ușurință, fără riscul ca aceasta să se lipească. Este util să faci acest lucru mai ales când gătești carne de pui sau carne tăiată subțire, care se poate rupe sau arde mai ușor pe grătar.

Nu găti carnea în mod egal pe ambele părți

Recomandari A1

„Fie că o gătești la grill sau la grătar, ai grijă să pui carnea pe o parte două treimi din timpul de gătire și o treime pe cealaltă parte. Acest truc face ca friptura să aibă o crustă frumoasă și crocantă pe o parte, fără să fie uscată sau greu de tăiat”, spune bucătarul Brian Dunsmoor.

Sursa foto:mali maeder from Pexels

Whatsapp LinkedIn
mancare friptura reteta friptura friptura craciun
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Ce a cumpărat un român dintr-un supermarket din Germania cu 100 de euro. "În România te seacă la buzunar"
Videoclipul zilei
Citește și
Rețete de post care sunt gata în maxim 30 de minute. 5 idei de mâncăruri sănătoase și ușor de făcut
Ce se întâmplă, de fapt, atunci când o muscă aterizează pe mâncarea ta. Pericolul care pândește...
Haan Palcu-Chang, bucătarul româno-taiwanez care gătește românește în Canada. Cum promovează...
O româncă născută în SUA, cuvinte superbe despre țara natală a părinților. Discusul Anei i-a...
Video recomandate
Video
Citește și
Beneficiile ceaiului de cătină. Ce se întâmplă dacă îl bei în fiecare zi Catine.ro
Cum arată acum soția și fiica actorului Mario Cimarro din telenovela "Jurământul". Actorul se mândrește cu... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să... Libertatea.ro
Cât de aproape este piața imobiliară să repete implozia din 2008. Semnele care reapar pentru prima oară... Ziare.com
Milionarul român de doar 28 de ani, mesaj vehement despre angajaţii săi: „Niciodată nu am făcut şi nu voi... AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Noi imagini sfâșietoare cu Alina Eriko! Mama ei, asaltată cu mesaje să își salveze fiica: ” N-o lăsa pe... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas HelloTaste.ro
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea o relație cu un elev. Cum a fost... Antena3.ro
Un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții, susțin experții. Ce secret ascunde trucul, însă useit
Horoscopul zilei de 31 octombrie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să îmbrățișeze schimbarea. Află ce se... Catine
Banii din PNRR nu se pierd „în vânt”: România are primul parc eolian care va alimenta o fabrică de ciment Wall-Street
Ana Baniciu își angajează bonă, la cinci luni după naștere: De mâine voi putea ieși din casă... Kudika
Cine și-l amintește pe Doru Octavian Dumitru? Cum arată comediantul în octombrie 2024 Playtech
Cine sunt românii care au murit într-un garaj din cauza inundațiilor din Valencia. Oamenii nu au mai avut nicio... Redactia.ro
EXCLUSIV. Jurnalista din R. Moldova care s-a infiltrat în reţeaua lui Ilan Şor dezvăluie cum fraudează Moscova... Observator
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi MediCOOL
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez HelloTaste
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal ProSport
Cresc PENSIILE cu 1.300 de lei! Anunț oficial făcut de Ministrul Muncii. Când primesc pensionarii din România... Gandul
Prognoza Accuweather pentru Crăciun și Revelion. În ce orașe ninge de Sărbători în România CanCan
Îl lași sau nu pe copil să se uite la filme de groază? Care sunt recomandările specialiștilor DeParinti
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru... ZUTV
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o... UseIT
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Hello Taste