Alimentele congelate, un risc pentru sănătate. Ce trebuie să evite oamenii la cumpărături
Specialiștii trag un semnal de alarmă în privința alimentelor congelate. Iată de ce este mai bine să fie evitate în timpul sesiunilor de cumpărături.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 11 Septembrie 2024, 14:26 | Actualizat: Miercuri, 11 Septembrie 2024, 14:26- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Costurile alimentelor atârnă din ce în ce mai greu în bugetul românilor. Cu toate acestea, este mai bine să faci o selecție și să pui pe primul plan sănătatea.
În ciuda ușurinței cu care poți prepara alimentele congelate, cât și a prețurilor deseori mai mici decât ale celor proaspete, este recomandat să eviți achiziționarea unor produse populare.
Pe aceeași temăAlimentele congelate, un risc pentru sănătate. Ce trebuie să evite oamenii la cumpărături
Alimentele congelate de la supermarketuri sunt de multe ori opțiunea rapidă la care apelează oamenii în lipsă de timp, dar și de bani. Deseori, acestea sunt mult mai ieftine decât produsele proaspete, au un termen de valabilitate mai mare și se prepară extrem de ușor și rapid.
În ciuda acestor beneficii însă, specialiștii trag un semnal de alarmă în privința consumului acestui tip de produse. În urma unui studiu, cercetătorii susțin că este mai bine ca oamenii să consume mai puține produs congelate.
Aceștia aduc în discuție sănătatea consumatorilor. Potrivit unei surse, consumul de produse congelate în cantități mari poate afecta grav sănătatea.
Nutriționista Signe Svanfeldt, de la Lifesum, a făcut o distincție între produsele congelate din supermarketuri care pot aduce beneficii corpului și cele nocive, care cresc riscul de boli atunci când sunt consumate în cantități mari.
„Există o mulțime de opțiuni benefice, pline cu nutrienți și fibre alimentare, inclusiv pâine congelată din cereale integrale, legume, fructe și fructe de pădure.
Cu toate acestea, există și unele alimente congelate care au un conținut destul de scăzut de nutrienți, în timp ce sunt bogate în sodiu, grăsimi saturate și zahăr adăugat.
Ar trebui să ne propunem să le mâncăm în cantități mai mici, deoarece s-a demonstrat că un aport ridicat de aceste alimente crește riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate”, a preciza aceasta.
Potrivit nutriționistei, sunt câteva alimente congelate care ar trebui evitate în sesiunile de cumpărături. Printre acestea se numără și pizza, un produs popular printre români și nu numai.
Deși este delicioasă și rapid de preparat, aceasta conține de cele mai multe ori carne procesată, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare și obezitate.
„Acestea sunt bogate în sodiu și grăsimi saturate, care dacă sunt consumate în cantități excesive sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și obezitate”, menționează Signe Svanfeldt.
Pe aceeași temăLângă pizza se află și produsele de patiserie și acestea fiind bogate în grăsimi saturate: „Acest lucru crește riscul de boli cardiovasculare și adaos de zahăr, care ar putea crește riscul de diabet de tip 2 și obezitate.”
Totodată, pe lista cu produse congelate de evitat sunt și alimentele prăjite congelate, precum și cârnații, cartofii prăjiți și plăcintele.
Grăsimile saturate și sodiul sunt printre cele mai nocive ingrediente, iar acestea se regăsesc din abundență în astfel de produse. Consumate în cantități mari duc la boli cardiovasculare, obezitate și risc crecut de diabet.