S-a spus de multe ori că alimentele refrigerate nu sunt sănătoase și trebuie cât mai mult evitate. Este de reținut că nu toate ne fac rău. Iată care sunt avantajele alimentelor congelate.
Printre alimentele congelate care își păstrează proprietățile nutriționale se numără fructele și legumele. Congelarea nu distruge conținutul nutrițional al alimentelor, însă poate afecta compoziția lor, mai ales dacă au foarte multă apă.
Alimentele refrigerate trebuie evitate, este adevărat, în special cele procesate.
Salata, ciupercile sau castraveţii trebuie păstrate în starea naturală, asta în timp ce carnea, peştele, mazărea, porumbul sau condimentele aromate pot fi congelate.
Există și excepții
Uneori, alimentele congelate sunt mai sănătoase decât cele care sunt ținute în frigider sau în afara lui. Legumele congelate își păstrează mai mulți nutrienți decât dacă ar fi păstrate în cămară. De exemplu, mazărea proaspătă își pierde cam 10-20% din vitamina C cu fiecare zi de la culegerea ei în care nu este congelată.
„Recomand moderaţie în consumul produselor semipreparate şi congelate precum cartofii sau produsele de patiserie. Pizza congelată are un conţinut ridicat de grăsimi şi o încărcătură calorică echivalentă cu necesarul caloric zilnic. Consumată neraţional poate duce la creşterea în greutate şi astfel poate apărea riscul dezvoltării unor boli metabolice’’, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.
În general, fructele şi legumele îşi păstrează nutrienţii după congelare. Acest mod de păstrare a alimentelor ne ajută atunci când vrem să mâncăm sănătos dar nu avem timp să facem cumpărături. Așadar, de ce să nu folosim alimentele congelate în folosul nostru?
Foto: pixabay
Un lanţ de mucenici de peste 30 de metri va fi ridicat vineri, în Parcul Naţional, la un festival culinar... Rețeta perfectă de burger vegetal. Postul Mare pare mai mic...