Cât rămân bune, de fapt, ouăle fierte pentru Paște. Cât rezistă la frigider
Ouăle sunt printre preparatele care nu lipsesc de pe masa de sărbători de Paște. Ele sunt vopsite încă din Joia Mare și se ciocnesc în noaptea de Înviere.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 10 Mai 2024, 13:37 | Actualizat: Vineri, 10 Mai 2024, 13:39- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tradiția ouălor vopsite de Paște datează din timpuri străvechi, iar obiceiul este ținut și în zilele noastre. Gospoinele se pregătesc cu un meniu complet, nu doar pentru noaptea de Înviere și ziua de Paște, ci pentru întreaga perioadă până la Rusalii.
Pe aceeași temăCât sunt bune, de fapt, ouăle fierte pentru Paște. Cât rezistă la frigider
Dacă unele gospodine sunt mai precaute și vopsesc de mai multe ori până la Înălțarea Domnului, după 40 de zile de la Înviere. Potrivit tradiției, în ziua de Înălțare se vopsesc din nou ouă și se împart după slujbă. De această dată nu se mai spune Hristos a Înviat / Adevărat a Înviat, ci Hristos S-a Înălțat / Adevărat S-a Înălțat.
Însă, de cele mai multe ori, românii pregătesc multă mâncare cu ocazie fiecărei sărbători. Acest lucru se întâmplă și în cazul vopsirii ouălor. Astfel că, cel mai probabil vor rămâne destule din noaptea de Înviere.
Pe aceeași temăRomânii trebuie să știe că acestea sunt comestibile, însă până la un punct. Ele se pot păstra la frigider, însă durata de valabilitate variază în funcție de cum au fost gătite sau de când au fost luate din cuibar.
Potrivit unei surse, ouăle crude rezistă la frigider până la 4 sau chiar cinci săptămâni. Pentru cele din magazine trebuie verificată data de expirare trecută pe fiecare ou.
Pe aceeași temăOuăle fierte care sunt încă în coajă, însă, rezistă doar o săptămână la frigider. Consumate după acest termen, pot afecta sănătatea oamenilor. Pentru ouăle fierte care nu mai sunt în coajă termenul de valabilitate se reduce la cinci zile.
Pentru a verifica dacă un ou crud este sigur pentru consum, se poate folosi testul apei. Dacă oul plutește, trebuie aruncat. În schimb, dacă oul se scufundă pe o parte, este încă proaspăt și astfel sigur pentru consum.
Alexandru Cîrîc, oficial ICA a declarat următoarele: „În primul rând, dacă dorim să le ținem mai mult timp, ouăle roşii trebuie să le ținem la frigider. Putem să le ținem până la două săptămâni, nu avem o problemă din punct de vedere al siguranței alimentare, mai ales că sunt preparate termic.
Dacă nu le ținem la frigider, vom scurta această perioadă la cel mult o săptămână. Preparate termic pot rezista în siguranță și la temperatura camerei o săptămână.”
Pe aceeași temăAcesta aduce în discuție și ouăle fierte din supermarketuri și magazine: „Sunt ca cele preparate acasă, iar ceea ce am văzut eu până acum în supermarketuri sunt ținute la vitrine cu frig.
Așa este recomandat, pentru că este totuși un aliment preparat termic, un aliment gata de consum. Riscurile la care ne expunem consumând alimentele nerefrigerate, nepăstrate la temperatură scăzută pot fi destul de mari.”