Antena

Diverse murături pentru iarnă. Idei de rețete cu murături

Vine toamna, se apropie periada in care se pun muraturi pentru iarna asa ca ne-am gandit sa va propunem cateva retete de muraturi.

Publicat: Marti, 28 August 2018, 11:46 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 22:44
Vine toamna, se apropie periada in care se pun muraturi pentru iarna asa ca ne-am gandit sa va propunem cateva retete de muraturi.

Vine toamna, se apropie periada în care se pun murături pentru iarnă așa că ne-am gândit să vă propunem câteva rețete de murături.

Reguli generale

usturoiul – care are proprietatea de a distruge unii microbi și care conține uleiuri eterice care vor aromatiză și ele preparatul

boabele de muștar – care au rorul de a împiedică formarea mucegaiului la suprafață murăturilor

hreanul – care are rolul de a întări murăturile

soluție de sare - apă în proporție de 20 de grame de sare la un litru de apă, cantitate care poate să varieze în funcție de mărimea legumelor care se pregătesc prin murare. Putem folosi și lingură la cântărit. În acest caz ar veni două linguri rase de sare la un litru de apă sau o lingură cu vârf de sare. Atenție! La murături NU se folosește sare iodata ci sare mare, brută, grunjoasă!

Castraveți murați

Ingrediente:

5 kilograme catraveţi usturoi– în total aveţi nevoie de aproximativ 3 căpăţâni. Puneţi cam câte 2-3 căţei la borcan. Opţional puteţi pune şi câte 1-2 bucăţi de ceapă tăiată în sferturi. Adăugați și 5 rădăcini de hrean 1 litru de oţet 3 litri de apă 3 linguri de sare 6 linguri de zahăr 10 frunze de dafin 2 linguri de piper negru boabe 11 linguriţe de muştar boabe 3 fire de mărar uscat

Mod de preparare:

Castraveţii şi borcanele se spală foarte bine în mai multe rânduri de apă. În fiecare borcan se pun câteva fire de mărar uscat, apoi aranjaţi cât mai eficient castraveţii, puneţi usturoiul, scuturaţi bine să se aşeze. În cazul în care aveţi castraveţi diferiţi ca mărime, cei mai mari se pun pe fundul borcanului, iar cei mai mici la urmă pentru a completa goluri cât mai eficient. După ce aţi completat borcanele cu castraveţi, puneţi hreanul – fiecare rădăcină o curăţaţi şi tăiaţi în 4 – 5 bucăţi pe lung.

Recomandari A1

La fiecare borcan puneţi câte 2 bucăţi de hrean din cele pregătite. Puneţi deasupra câteva fire de mărar uscat şi câte 1 linguriţă de boabe de muştar. Pregătiţi saramura din oţet, apă, sare, zahăr, frunze de dafin şi piperul negru boabe şi o puneţi la fiert într-o oală mai mare. Când începe să fiarbă, o lăsaţi să dea câteva clocote şi o turnaţi în borcane şi le închideţi cu capace. Borcanele le puneţi la dustulit, într-o cratiţă mare cu apă în care aţi aşezat pe fund ziare vechi sau cârpe ca să nu crape borcanele.

Din momentul în care începe să fiarbă apa din cratiţă mai lăsaţi borcanele încă 15 minute, până ce castraveţii îşi schimbă culoarea, din verde deschis în verde maroniu. Fiecare borcan îl scoateţi din apă şi verificaţi să fie capsat bine. Le întoarceţi cu fundul în sus pe un prosop şi lăsaţi să se răcească

Varză murată

Ingrediente:

25 de căpăţâni de varzăm avem nevoie de

20 crengi de mărar uscat

10 rădăcini de hrean

10 legături de cimbru uscat

4-5 pumni boabe de porumb

sare cam 1,5 kg grunjoasă

1 pahar piper boabe

3-4 gutui galbene

Mod de preparare:

Verzele se curăţă de primele foi şi se scobesc în zona cotorului, apoi se îndeasă bine în butoiul de lemn, cu scobitura în sus. Se pune sare pe fiecare varză, iar în butoi, printre ele se mai pun rădăcini de hrean, mărar, porumb, cimbru, piper şi felii tari de gutuie. Se pune un alt strat de verze şi se continuă procedura până se umple butoiul. Ultimul strat trebuie să fie de sare şi nu de varză. Apoi se potriveşte capacul şi se apasă cu o greutate, ca să îşi lase varza apa mai repede. Se acoperă butoiul cu o cârpă curată şi se lasă aşa o zi şi o noapte, fără să se umble la el. Dacă după acest interval varza nu a lăsat apă cât să o acopere, se mai adaugă apă fiartă şi răcită, suficientă cât să acopere compoziţia. După o săptămână, se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama de varză şi se toarnă înapoi în butoi, pe deasupra. O dată pe săptămână se mai trage zeamă, se scoate şi se toarnă la loc, de mai multe ori la rând, zeama din butoi, până când varza s-a acrit de tot. Apoi zeama se trage la un interval de 10-20 de zile, în funcţie de cât de cald sau frig este afară. După 3 săptămâni de când a fost pusă la butoi, varza murată din butoi ar trebui să fie bună.

Surse: lecturisiarome.ro, adevarul.ro

Whatsapp LinkedIn
diverse muraturi pentru iarna idei retete de muraturi retete de muraturi de castraveti castraveti murati catraveti murati reteta bunicii castraveti murati pentru iarna varza murata retata varza murata
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei De unde putem cumpăra cireşe mai ieftine? Aici kilogramul fructelor de mai este chiar şi de trei ori mai mic decât în pieţe
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Renașterea uneia din cele mai vechi stațiuni balneare din România. Proiectele sunt puține și se mișcă... Ziare.com
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!”... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Noua fabrică din România care se deschide după Paște. Localitatea în care sute de oameni se pot angaja Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
FOTO | Modernizare în Gara de Nord: Poți vedea din gară în cât timp vine autobuzul Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Cele mai rezistente flori de grădină. Nu sunt deloc pretenţioase Playtech
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole Redactia.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de... Observator
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții MediCOOL
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
Simona Halep iubește din nou! Primele imagini cu bărbatul care l-a înlocuit pe Toni Iuruc. „Tu și eu, este... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Francia Raisa a negat zvonurile conform cărora a fost forțată să-i doneze Selenei Gomez un rinichi: „A fost, cu... ZUTV
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă UseIT
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Antonia a revenit în casă. Cum a fost posibil
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Concurenții au vorbit prin video call cu familiile. Mama Ionelei nu a fost de găsit
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Cristian spune că Albert și Laura ”se mângâie pe picior”
La ce sumă ajunge bacșișul unui ospătar care lucrează la un club de lux de pe litoral: „Se vede masa cu valoare”
Orașul în care a început să plouă cu pești. Localnicii s-a trezit „atacați” de vietățile care cădeau din cer | VIDEO
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu a v-a țepuit”
Panică în battle-ul de diseară Chefi la cuțite! Concurenții primesc o amuletă chinuitoare: „A venit ca o lovitură psihică”
Românii au dat năvală la camerele de gardă după Paște. Mesele copioase au provocat urgențe în rândul populației
Daniela Crudu a născut de Paște! Prima imagine cu băiețelul ei, Dominic
Horoscop zilnic 7 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Mai multe