Mucenicii, între tradiție și deliciu. Află ce obiceiuri și superstiții trebuie să respecți!
Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înaintea Paştelui. Pe lângă semnificația religioasă, multe persoane așteaptă sărbătoarea celor 40 de Mucenici pentru a gusta din celebrele și delicioasele rețete.
Publicat: Marti, 06 Martie 2018, 08:35 | Actualizat: Vineri, 26 Februarie 2021, 11:27Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înaintea Paştelui. Pe lângă semnificația religioasă, multe persoane așteaptă sărbătoarea celor 40 de Mucenici pentru a gusta din celebrele și delicioasele rețete.
Pe 9 martie, gospodinele, în funcție de zona din care provin, prepară rețete care mai de care mai gustoase.
Cele din Moldova frământă aluatul și pegătesc mucenicii la cuptor, însiropați și glazurați cu miere și nucă, iar cele din Muntenia fierb mucenicii cu zahăr, scorțișoară și alte mirodenii, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Rezultatul este, în ambele cazuri, delicios și respectă tradiția sărbătorii.
Obiceiuri străvechi
Tradiţia celor 40 sau 44 de pahare de vin: În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să bea 40 sau 44 de pahare de vin și, cine reuşeşte să ducă la bun sfârşit acest obicei, va fi sănătos tot anul.
În Bucovina există obiceiul ca, în ziua de 9 martie, bărbaţii să meargă la pescuit. Cel ce va prinde 40 de peşti şi va reuşi să înghită unul viu, va avea noroc tot anul la prins peşte.
De Mucenici nu se lucrează: În tradiţia populară se spune că, dacă vrei să fii sănătos tot anul, nu trebuie să munceşti în această zi, altminteri vei fi pedepsit de sfinţi cu 40 de săptămâni de boală.
În multe sate ale ţării se adună în mijlocul curţii gunoiul din ogradă şi din casă, i se dă foc, iar tinerii sar peste el, ca sa fie feriţi de rele şi de boli tot anul. Cenuşa este pe urmă presarată în jurul copacilor şi în grădină.
O altă superstiţie spune că ploaia din această zi anunţă o vreme similară şi pentru ziua de Paşte.