Pâine de casă, ca la bunica. 4 trucuri pentru cea mai bună pâine de casă
Pâinea de casă nu se compară cu cea pe care o găsim în comerț. 4 trucuri pentru cea mai bună pâine de casă, care te vor ajuta să realizezi o pâine de casă pufoasă, ca pe vremea bunicii.
Publicat: Luni, 01 Aprilie 2019, 15:25 | Actualizat: Luni, 01 Aprilie 2019, 17:42Pâinea de casă nu se compară cu cea pe care o găsim în comerț. 4 trucuri pentru cea mai bună pâine de casă, care te vor ajuta să realizezi o pâine de casă pufoasă, ca pe vremea bunicii.
Mirosul pâinii de casă e irezistibil și, pe lângă asta, faptul că putem alege noi înșine ingredientele pe care le folosim, fără aditivi și alte substanțe chimice, fac ca pâinea de casă să fie o alternativă foarte bună la pâinea din comerț.
Putem găsi oricând o rețetă de pâine casă, însă este foarte important ca, dincolo de rețetă, să ne asigurăm că știm câteva lucruri importante despre preparearea pâinii de casă și, în genereal, a oricărui aluat dospit. Asta dacă vrem să obținem o pâine de casă pufoasă.
Pâine de casă, rețetă simplă
Ingrediente pâine de casă:
- 1 kg făină tip 550 sau 650
- 650 ml apă călduță
- 25 g drojdie proaspătă (sau 7 grame de drojdie uscată)
- 20 g sare
- 50 ml de ulei (de preferat ulei de măsline)
- Puțin ulei pentru uns blatul de lucru
Mod preparare pâine de casă:
Mai întâi se formează maiaua. Se pune un pic de apă caldă, sare și drojdie. Apoi se pune făina într-un vas, împreună maiaua. Se adaugă restul de apa călduță un pic câte un pic, până se formează compoziția. Când s-a format coca, se ia din vas și se frământă. După ce ai terminat de frământat, aluatul se lasă la dospit, preț de 30 de minute.
După cele 30 de minute, aluatul se ia și se mai frământă câteva minute. Se lasă la copt la temperatura de 190 de grade C, preț de 30-40 minute.
După ce se scoate din cuptor, pâinea de casă se umezește ușor cu apă rece, cu ajutorul unei pensule sau al unui șervețel. Se înfășoară într-un prosop uscat, asta pentru a nu se usca coaja pâinii. Poftă bună!
4 trucuri pentru o pâine de casă pufoasă
- Calitatea ingredientelor
Pentru prepararea unei pâini nu vei avea nevoie de multe ingrediente, dar e necesar ca acestea să fie proaspete și de bună calitate. Asigură-te că drojdia este încă proaspătă, pentru ca aluatul să dospească așa cum ar trebui. În plus, folosește uleiuri de bună calitate, astfel încât să nu compromiți gustul pâinii.
- Un aluat frământat cu grijă
Secretul acestui pas este că, prin frământare, se aerează aluatul şi se eliberează elasticitatea glutenului din făină. Frământatul nu este, nici pe departe, floare la ureche. Are mişcări precise: apeşi, împachetezi, întorci 90 de grade şi repeţi operaţiunea. Nu e cine ştie ce filozofie, e nevoie doar de puţină dexteritate. În timp ce faci asta se formează mici pungi de aer în aluat şi cu cât repeţi operaţiunea de mai multe ori, cu atât se vor forma mai multe şi, astfel, aluatul va fi mai pufos și pâinea de casă mai pufoasă.
- Timpul și temperatura de dospire
După ce amesteci ingredientele sau după ce frămânți amestecul, este important că aluatul de pâine să fie așezat într-un bol acoperit și să fie ținut într-un loc călduros. Astfel, drojdia continuă să acționeze, iar aluatul se afânează și crește în volum.
- Preîncalzirea cuptorului
Această etapă este pe cât de importantă, pe atât de trecută cu vederea. Asigură-te că pornești cuptorul cu o jumătate de oră înainte de a coace pâinea de casă. Astfel, acesta se va încălzi din timp până la temperatură recomandată, iar aluatul va crește mai mult și va fi mai pufos.