Piftie de porc - rețetă clasică. Cum se prepară răcitura tradițională
Piftia de porc, cunoscută și sub denumirea de răcitură, este un preparat tradițional românesc ce aduce în fiecare iarnă aromele autentice ale bucătăriei din vremea bunicilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 21 Octombrie 2024, 13:57 | Actualizat: Luni, 21 Octombrie 2024, 14:51- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fie că este servită ca aperitiv pe masa de sărbători sau ca un deliciu în cadrul întâlnirilor de familie, piftia reunește gustul savuros al cărnii de porc cu o consistență gelatinoasă care îi oferă o notă de bun-gust.
Această rețetă deosebită nu este doar un simplu fel de mâncare, ci este un simbol al tradițiilor culinare românești, care ne leagă de rădăcinile noastre și ne amintește de momentele frumoase petrecute alături de cei dragi.
Prepararea piftiei este o artă care necesită timp și răbdare, dar rezultatul final este pe măsura așteptărilor. De la alegerea cărnii potrivite până la procesul de răcire, fiecare pas are importanța sa.
Pe aceeași temăPiftia este o alegere perfectă pentru a aduce un strop de nostalgie pe masa de Crăciun sau de Revelion, dar poate fi savurată și în zile obișnuite, atunci când dorim să ne răsfățăm cu un preparat gustos și tradițional. De asemenea, piftia de porc este ușor de personalizat, putând adăuga diverse condimente sau ingrediente după bunul plac.
Rețetă clasică piftie de porc
Piftia de porc este o rețetă care a fost transmisă din generație în generație, păstrând vie cultura culinară românească. Fiecare gospodină are propriile secrete și metode, dar esența rămâne aceeași: o combinație delicioasă de carne de porc și condimente, care se transformă într-o răcitură gelatinoasă, plină de gust.
În continuarea articolului, a1.ro vă prezintă o rețetă clasică de piftie de porc, ușor de urmat și aromată, astfel încât să puteți aduce și un strop de tradiție pe masa voastră.
Ingrediente piftie de porc
Pentru piftia de porc este nevoie de următoarele ingrediente:
• 1,3 kg picioare de porc (3 buc);
• 700 g ciolan afumat (dezosat) sau 1 kg cu os cu tot - poate fi și ciolan crud, neafumat;
• 500 g carne slabă de porc (pulpă);
• 3 lingurițe sare;
• 1 linguriță boabe de piper;
• 3 căpățâni mari de usturoi (cca. 80 g).
Mai pot fi adăugate în plus, după preferințe:
• hrean cu oțet
• sfeclă roșie murată
• castraveciori murați
• pâine proaspătă, conform savoriurbane.com.
Mod de preparare piftie de porc
Pentru început este nevoie să curățăm foarte bine picioarele de porc (părul trebuie pârlit, iar pielea dintre degete trebuie înlăturată). La piftie se mai pot adăuga urechi sau coadă.
Se curăță usturoiul, se adaugă carnea de porc într-o oală peste care se pune apă rece. Se mai adaugă sarea și piperul boabe, iar apoi se lasă la fiert. Pe parcurs trebuie pus și o parte din usturoiul mărunțit.
Piftia de porc trebuie lăsată la foc mic timp de 4 ore în cazul gospodinelor care folosesc oală normală pentru prepararea ei. După ce a fiert, aceasta se lasă deoparte timp de 30 de minute pentru a se „odihni”.
Se mai adaugă usturoi mărunțit peste compoziție și se amestecă bine. Mai apoi, se iau din oală bucățile de carne și se pun într-un castron. Acestea se dezosează cât încă sunt calde.
Pe aceeași temăDupă ce au fost scoase cartilajele din carne, aceasta se taie în bucăți potrivite și se pune în diferite boluri. Se mai pot adăugat peste ea și alte elemente precum castraveți murați, sfeclă roșie, etc, conform sursei citate mai sus.
Zeama rămasă în urma fierberii se strecoară și se lasă la răcorit pentru 30 de minute. Grăsimea care se ridică la suprafață trebuie îndepărtată.
Pentru o piftie cât mai clară se folosesc 5 sau 6 albușuri de ou. Acestea se adaugă peste zeamă și se pun împreună la foc mediu pentru 10 minute. La final, lichidul trebuie strecurat foarte bine.
La final, zeama aromată se toarnă peste bucățile de carne din boluri. Piftia trebuie să stea cel puțin 8 ore într-un loc rece.