Toată familia se implică în prepararea acestui delicios aliment în familia unor sibience, respectând rețete tradiționale. În timp ce bărbații se ocupă de focul din vatră, femeile frământă manual aluatul, păstrând obiceiurile învățate de la bunicii lor.
Pentru cei ce nu au timp să pregătească cozonacul acasă, acesta poate fi achiziționat din brutării, acolo unde sunt făcuți de mâini dibace. Comenzile au început să fie plasate cu două săptămâni înainte de sărbători.
Secretul cozonacilor pufoşi, dezvăluit de gospodinele din Sibiu. Rețeta de cozonac tradițional pufos cu nucă fragedă
Acasă la familia Ranf, a ajuns echipa Observator, în satul Alămor, din judeţul Sibiu. Aici, Doamna Maria pregateşte pentru anul acesta nu mai puţin de 60 de cozonaci pe care o să-i împarta cu întreaga familie. Are ajutoare de nădejde - pe fiica ei, dar şi o mătuşă care ştie toate secretele cozonacului tradiţional, umplut cu nucă.
Mai întâi se cerne făina, dupa care se pun laptele, drojdia şi ouăle.
Maria Ranf explică rețeta pe îndelete: „Ne apucăm de frământat cu ce am pregătit aici şi la urmă de tot punem untul cu uleiul. Ală trebuie să fie încins şi apoi numai împăturăm.
Aluatul trebuie frământat minute bune până când se dezlipeşte de pe mâni.
Apoi coca este lăsată la crescut vreo două ceasuri, acoperită cu ştergare. Când îşi dublează volumul aceasta este porţionată, şi....”
Maria Ranf: „Acum îi întindem, îi umplem şi îi punem la tăvi. Lăsăm la dospit ca săs e umple tăvile, iar după ce se umple tăvile îi băgăm la cuptor.”
Cozonacii stau la rumenit o oră, iar apoi se dă verdictul final.
Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile pe Observator News.
Rețete reinterpretate de cozonaci pentru a-i potoli pe micii pofticioși
Deoarece rețelele pot fi adaptat la gusturile din prezent, oricine poate încerca o rețetă delicioasă de cozonaci cu nutella și nucă.
Ingrediente
- 500 ml lapte cald
- 1 kilogram de făină
- 5 gălbenușuri
- 20 de grame de drojdie uscată
- 1 sticluță de esență de rom
- un praf de sare
- 150 de grame de unt
- 200 de grame de zahăr
- 3 linguri mari de Nutella
- 700 de grame de nucă
-150 de grame de zahăr.
Citește și: Moș Crăciun: Povestea emoționantă a bătrânului magician și adevărul dincolo de cadouri
Ce este dunga verde de la ouă după ce le fierbi. De ce apare... Rețeta pentru sos Chimichurri ca la America Express. Cum se prepară și ce origine are...