Antena Căutare

Gospodinele din Sibiu au dezvăluit secretul cozonacilor pufoşi pentru masa de Crăciun. Cozonac tradiţional fraged, umplut cu nucă

Mirosul îmbietor al cozonacului începe să se răspândească în toate locuințele în preajma sărbătorilor de irană. Gospodinele din Sibiu au „demarat” deja pregătirile pentru Crăciun și prezența cozonacului umplut cu nucă este nelipsită de pe masa festivă. Care este secretul unui cozonac tradițional pufos cu nucă fragedă.

Gospodinele din Sibiu au dezvăluit secretul cozonacilor pufoşi pentru masa de Crăciun. Cozonac tradiţional fraged, umplut cu nucă Galerie
Gospodinele din Sibiu au dezvăluit secretul cozonacilor pufoşi pentru masa de Crăciun. | shutterstock.com

Toată familia se implică în prepararea acestui delicios aliment în familia unor sibience, respectând rețete tradiționale. În timp ce bărbații se ocupă de focul din vatră, femeile frământă manual aluatul, păstrând obiceiurile învățate de la bunicii lor.

Pentru cei ce nu au timp să pregătească cozonacul acasă, acesta poate fi achiziționat din brutării, acolo unde sunt făcuți de mâini dibace. Comenzile au început să fie plasate cu două săptămâni înainte de sărbători.

Citește și: Vom avea zăpadă în Ajunul Crăciunului! În ce zone din țară apar fulgii de nea. ANM anunță cod portocaliu de ninsori și viscol

Secretul cozonacilor pufoşi, dezvăluit de gospodinele din Sibiu. Rețeta de cozonac tradițional pufos cu nucă fragedă

Acasă la familia Ranf, a ajuns echipa Observator, în satul Alămor, din judeţul Sibiu. Aici, Doamna Maria pregateşte pentru anul acesta nu mai puţin de 60 de cozonaci pe care o să-i împarta cu întreaga familie. Are ajutoare de nădejde - pe fiica ei, dar şi o mătuşă care ştie toate secretele cozonacului tradiţional, umplut cu nucă.

Mai întâi se cerne făina, dupa care se pun laptele, drojdia şi ouăle.

Maria Ranf explică rețeta pe îndelete: „Ne apucăm de frământat cu ce am pregătit aici şi la urmă de tot punem untul cu uleiul. Ală trebuie să fie încins şi apoi numai împăturăm.

Aluatul trebuie frământat minute bune până când se dezlipeşte de pe mâni.

Apoi coca este lăsată la crescut vreo două ceasuri, acoperită cu ştergare. Când îşi dublează volumul aceasta este porţionată, şi....”

Maria Ranf: „Acum îi întindem, îi umplem şi îi punem la tăvi. Lăsăm la dospit ca săs e umple tăvile, iar după ce se umple tăvile îi băgăm la cuptor.”

Cozonacii stau la rumenit o oră, iar apoi se dă verdictul final.

Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile pe Observator News.

Citește și: De ce roșul și verdele sunt considerate culorile Crăciunului. Ce alte nuanțe se poartă în perioada sărbătorilor de iarnă

Rețete reinterpretate de cozonaci pentru a-i potoli pe micii pofticioși

Deoarece rețelele pot fi adaptat la gusturile din prezent, oricine poate încerca o rețetă delicioasă de cozonaci cu nutella și nucă.

Ingrediente

- 500 ml lapte cald

- 1 kilogram de făină

- 5 gălbenușuri

- 20 de grame de drojdie uscată

- 1 sticluță de esență de rom

- un praf de sare

- 150 de grame de unt

- 200 de grame de zahăr

- 3 linguri mari de Nutella

- 700 de grame de nucă

-150 de grame de zahăr.

Citește și: Moș Crăciun: Povestea emoționantă a bătrânului magician și adevărul dincolo de cadouri

Ce este dunga verde de la ouă după ce le fierbi. De ce apare... Rețeta pentru sos Chimichurri ca la America Express. Cum se prepară și ce origine are...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x