Cât de periculos este sforăitul, conform medicilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă după cel mai recent studiu
Cercetătorii irlandezi au realizat un studiu pentru a afla legătura dintre sforăit și accidentul vascular cerebral. Iată ce au descoperit.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 06 Aprilie 2023, 17:22 | Actualizat: Marti, 09 Mai 2023, 10:34Un studiu arată că cei care sforăie sunt de aproape două ori mai predispuși să aibă un accident vascular cerebral decât cei care dorm liniștiți.
Studiul a fost realizat pe 4.500 de adulți în vârstă și cercetătorii au analizat dacă problemele de somn sunt legate de un accident vascular cerebral.
Pe aceeași temăCe au descoperit cercetătorii irlandezi despre legătura dintre sforăit și AVC
Datele obținute de cercetătorii irlandezi au scos la iveală că cei care dorm după amiază mai mult de o oră sunt cu 99% mai predispuși la a face AVC decât cei care nu o fac. Concluzia este că sforăitul noaptea triplează riscul.
Pe aceeași temăPotrivit The Sun, Christine McCarthy, de la Universitatea din Galway, a declarat: „Cu aceste rezultate, medicii ar putea avea conversații mai devreme cu persoane care au probleme de somn. Rezultatele noastre sugerează că problemele individuale de somn pot crește riscul de accident vascular cerebral. A avea mai mult de cinci dintre aceste simptome poate duce la un risc de cinci ori mai mare de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care nu au probleme de somn”.
Aproximativ 2.243 de persoane care au suferit accidente vasculare cerebrale au fost comparate cu alte 2.253 sănătoase.
Subiecții au fost întrebați despre comportamentele lor de somn, inclusiv câte ore se odihnesc pe noapte, calitatea somnului, sforăitul, horcăitul și probleme de respirație în timpul somnului.
Pe aceeași temăS-a dovedit că cei care au dormit mai puțin de cinci ore pe noapte au de trei ori mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral, decât cei care au dormit în medie șapte ore.
Cei cu apnee în somn erau de aproape trei ori mai predispuși la a avea un accident vascular cerebral decât cei care nu se confruntă cu această problemă.
Dr. McCarthy a spus: „Intervențiile pentru îmbunătățirea somnului pot reduce, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral și ar trebui să facă obiectul cercetărilor viitoare.”
Ce anume provoacă AVC-ul
Accidentul vascular cerebral este de obicei cauzat de blocajele vaselor care furnizează sânge la creier. În timpul AVC-ului, alimentarea cu sânge a unei părți din creier este întreruptă sau redusă, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. În câteva minute, celulele creierului încep să moară.
Pe aceeași temă