Antena Căutare

OMS: Nu există o cantitate sigură de a bea alcool. Jumătate din cazurile canceroase sunt cauzate de consumul ușor și moderat

Nu există o cantitate sigură pentru a consuma alcool, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS: Nu există o cantitate sigură de a bea alcool. Jumătate din cazurile canceroase sunt cauzate de consumul ușor și moderat | Shutterstock

Ultimele informații au fost publicate în The Lancet Public Health, fiind vorba despre date strânse și documentate de-a lungul anilor, în ceea ce privește riscul asociat consumului de alcool.

Citește și: O ciupercă rezistentă la medicamente și potențial mortală se răspândește rapid. Unde au fost raportate cazurile de îmbolnăviri

Potrivit specialiștilor, nu băutura este cea care dăunează sănătății, ci aportul de alcool, fiind considerat cancerigen

Alcoolul este o substanță toxică, psihoactivă, care produce dependență, fiind clasificată drept una cancerigenă, în Grupa 1, de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, cu zeci de ani în urmă, se menționează în comunicatul OMS.

Articolul continuă după reclamă

Grupa 1 are cel mai mare risc, care include și azbest, radiații și tutun. Alcoolul cauzează cel puțin șapte tipuri de cancer, inclusiv cele mai comune tipuri, cum ar fi cancerul intestinal și cancerul de sân la femei.

Citește și: Băuturi alcoolice cu puține calorii. Poți să le consumi fără să-ți afecteze silueta

Etanolul (alcoolul) provoacă cancer prin mecanisme biologice, deoarece substanța se descompune în organism, ceea ce înseamnă că orice băutură care conține alcool, indiferent de prețul și de calitatea acesteia, prezintă un risc de a dezvolta cancer.

Riscul de a dezvolta cancer crește substanțial cu cât se consumă mai mult alcool. Cu toate acestea, ultimele date disponibile indică faptul că jumătate din toate bolile canceroase, care se atribuie alcoolului din Regiunea Europeană a OMS, sunt cauzate de consumul „ușor” și „moderat” de alcool, adică mai puțin de 1,5 litri de vin sau mai puțin de 3,5 litri de bere sau mai puțin de 450 de mililitri de băuturi spirtoase pe săptămână.

Acest tip de consum este responsabil pentru apariția majorității cazurilor de cancer de sân la femei, cea mai mare povară observată în țările Uniunii Europene (UE). În UE, cancerul este principala cauză de deces – cu o rată de incidență în creștere constantă – și majoritatea deceselor cauzate de alcool se datorează diferitelor tipuri de cancer.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei Vitamina D zilnic. Care este doza recomandată de medici

Riscurile încep de la prima picătură de alcool consumată

Pentru a identifica un nivel „sigur” de consum de alcool, ar trebui să existe dovezi științifice valide care să demonstreze că, la sub un anumit nivel, nu există vreun risc de îmbolnăvire asociat cu consumul de alcool.

Noua declarație a OMS clarifică: dovezile disponibile în prezent nu pot indica existența unui prag la care efectele cancerigene ale alcoolului „se pornesc” și încep să se manifeste în corpul uman.

Mai mult, nu există studii care să demonstreze că efectele benefice potențiale ale consumului ușor și moderat de alcool asupra bolilor cardiovasculare și diabetului de tip 2 depășesc riscul de cancer asociat cu aceleași niveluri de consum de alcool.

„Nu putem vorbi despre un așa-numit nivel sigur de consum de alcool. Nu contează cât de mult bei – riscul pentru sănătate începe de la prima picătură din orice băutură alcoolică. Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranță este că, cu cât bei mai mult, cu atât este mai dăunător – sau, cu alte cuvinte, cu cât bei mai puțin, cu atât este mai sigur”, explică dr. Carina Ferreira-Borges, șeful unității interimar pentru Managementul bolilor netransmisibile și consilier regional pentru alcool și droguri ilicite în Biroul regional al OMS pentru Europa.

În ciuda acestui fapt, problema efectelor benefice ale consumului de alcool a fost una controversată de-a lungul cercetărilor științifice.

„Efectele potențiale de protecție ale consumului de alcool, sugerate de unele studii, sunt strâns legate de grupurile de comparație alese și de metodele statistice utilizate și este posibil să nu ia în considerare alți factori relevanți”, clarifică dr. Jürgen Rehm, membru al Directorului Regional OMS pentru Consultanță pentru Europa.

La nivel global, Regiunea Europeană a OMS are cel mai mare nivel de consum de alcool și cea mai mare proporție de oameni care beau, din populație. Aici, peste 200 de milioane de oameni din regiune sunt expuși riscului de a dezvolta cancer cauzat de alcool.

Populațiile dezavantajate și vulnerabile au rate mai mari de deces și de spitalizare deoarece daunele cauzate de o anumită cantitate și model de consum sunt mai mari pentru băutorii mai săraci și familiile lor decât pentru băutorii mai bogați din orice societate dată.

„Așadar, atunci când vorbim despre posibile așa-numite niveluri mai sigure ale consumului de alcool sau despre efectele sale protectoare, ignorăm imaginea de ansamblu a efectelor nocive ale alcoolului în regiunea noastră și în lume.

Deși este bine stabilit că alcoolul poate provoca cancer, acest fapt nu este încă cunoscut publicului în majoritatea țărilor. Avem nevoie de mesaje de informare legate de cancer pe etichetele băuturilor alcoolice, urmând exemplul produselor din tutun; avem nevoie de profesioniști din domeniul sănătății instruiți, care s-ar simți confortabil să-și informeze pacienții despre riscul de alcool și apariția cancerului; și avem nevoie de o conștientizare generală a acestui subiect în țări și comunități”, adaugă dr. Ferreira-Borges.

De ce se face usturoiul albastru când îl gătești. Mai poate fi consumat după ce ajunge așa?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x