Este posibil să fi avut coronavirus și să nu știu? Doi experți din SUA explică la ce trebuie să fii atent
Simptomele infectării cu coronavirus diferă de la o persoană la alta și, având în vedere capacitatea redusă de testare a multor state, este foarte probabil ca mulți dintre noi să fi avut deja noul virus și să nu ne fi dat seama.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 06 Aprilie 2020, 12:49 | Actualizat: Luni, 06 Aprilie 2020, 12:56Doi medici americani au evidențiat, pentru The Guardian, în ce condiții am putea afla dacă am avut COVID-19 fără să ne fi dat seama și cum se explică absența simptomelor.
- Poți afla dacă o persoană a avut Covid-19 în trecut?
Dr. William Hillman: În acest moment nu avem teste care să poată indica acest lucru. Dezvoltăm teste de anticorpi pentru a depista infecțiile anterioare, dar acestea încă nu sunt gata pentru utilizarea clinică. Singura cale prin care putem afla cu siguranță dacă o persoană a fost infectată este ca aceasta să fie testată cât timp este încă infectată.
Pe aceeași temă- Este posibil să fi fost infectat și să nu fi avut simptome?
Dr. William Hillman: Coronavirusul are un spectru larg de simptome, astfel că unele persoane sunt complet asimptomatice, în timp ce altele dezvoltă simptome ușoare, similare cu cele provocate de gripă - le curge nasul, au dureri în gât și congestii.
Alții au o mai multe simptome similare cu gripa - febră mare, dureri musculare, probleme respiratorii și tuse.
- Persoanele asimptomatice sunt contagioase?
Dr. William Hillman: Mulți dintre cei care sunt asimptomatici sunt și contagioși pentru o perioadă de timp. Doar că nu știm pentru cât timp sunt contagioși, deoarece nu avem la dispoziție testele necesare pentru a depista cazurile asimptomatice.
De regulă, când oamenii sunt asimptomatici sunt contagioși cu o zi sau două înainte să dezvolte primele simptome. La fel, există dovezi care arată că virusul rămâne în corp chiar și după vindecare.
Pe aceeași temă- Dacă am fost deja infectat, pot face din nou boala?
Dr. David Bucholz: Nu există dovezi că o persoană a fost infectată pentru a doua oară după ce s-a vindecat. Un om cu un sistem imunitar normal ar trebui să aibă imunitate o perioadă îndelungată, de cel puțin un an, dacă nu pentru tot restul vieții.
În cazul situațiilor întâlnite în China, unde pacienți declarați vindecați au fost depistați pentru a doua oară cu COVID-19, se pune problema preciziei cu care au fost prelucrate testele.