Vitamina D, tot ce trebuie să știm despre rolul și importanța ei asupra organismului primăvara
Vitamina D este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Alaturi de calciu, vitamina D ajuta la formarea oaselor si la mentinerea sanatatii lor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 02 Martie 2020, 10:20 | Actualizat: Luni, 02 Martie 2020, 11:57- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vitamina D este cunoscută și drept vitamina soarelui pentru că aceasta ia naștere datorită reacției soarelui asupra pielii.
Vitamina D are un rol important în creșterea imunității organismului și automat în apărarea acestuia împotriva infecțiilor de sezon.
Vitamina D este un prohormon care controlează activitatea a sute sau mii de gene și activitatea asupra unor procese metabolice: calcefierea oaselor, a dinților, raportul calciu-fosfor din organism, însă și procese imune sunt controlate de vitamina D.
Este foarte important să evităm carențele vitaminei D prin controale periodice și eventual să apelăm și la suplimente cu vitamina D. Ideal ar fi să sintetizăm aceste suplimente prin expunere la soare.
Carențele de vitamina D se pot resimți prin depresie, căderea părului, dureri musculare, crampe, dureri de spate, tulburări cardiovasculare, imunologice, neurologice, etc.
- CITIȚI ȘI: Urzicile și importanța lor terapeutică primăvara!
Vitamina D este foarte importantă în dezvoltarea copiilor pentru asimilarea calciului. Copiii trec printr-o creștere și dezvoltare într-un ritm accelerat în primii doi ani de viață și ulterior în perioada de adolescență. Vitamina D trebuie suplimentată începând cu primele zile de la naștere, mai precis din ziua a 14-a în doze de 600 UI/zi până la vârsta de 2 ani. Ulterior se administrează doar în sezonul rece. Deficitul de vitamina D în primii ani de viață poate să determine rahitismul carențial care duce la deformarea oaselor, în special a toracelui. În sezonul cald sunt importante curele controlate de expunere la soare.
- CITIȚI ȘI: Vitaminele se iau cu măsură!
La femeile însărcinate, sau la cele care alăptează, necesarul vitaminei D este mai mare și trebuie avut în vedere suplimentarea acesteia.
Vitamina D se poate asimila consumând alimente bogate în conținutul ei: peștii grași, gălbenușul de ou, lactatele grase, dar neapărat să ținem cont și de expunerea la soare, dar și de suplimentele necesare.