Plaje „blue flag” în România. Care a primit certificarea și ce înseamnă. Toți turiștii trebuie să știe
În Spania și în Grecia există peste 600 de plaje care au primit certificarea „blue flag”. Chiar și Bulgaria are de trei ori mai multe decât România. Iată ce semnifică.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 08 Iunie 2024, 18:34 | Actualizat: Sambata, 08 Iunie 2024, 18:34- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Steagul albastru se ridică pe încă o plajă din România. Deși în unele țări europene, acesta este arborat pe sute de plaje, în țara noastră este văzut foarte rar.
Plaje „blue flag” în România. Care a primit certificarea și ce înseamnă. Toți turiștii trebuie să știe
Potrivit ObservatorNews.ro, o plajă din Mamaia Nord a fost certificată cu „blue flag”. România are doar șapte astfel de plaje, în timp ce Bulgaria are de trei ori mai multe. Țări ca Spania și Grecia depășesc 600.
Ce înseamnă mai exact acest lucru. Pentru a primi calificativul „blue flag”, plajele trebuie să îndeplinească anumite condiții, precum să fie curățenie exemplară, calitatea apei, spațiul verde să existe acces facil pentru persoanele cu dizabilități, dar și dușuri și cabine de schimb.
Pe aceeași temă„Am început demersurile în anul 2022, în anul 2023 am fost în faza pilot şi de abia acum, în anul 2024, am obţinut certificarea blue flag. Sunt multe criterii pe care trebuie să le îndeplinim şi dacă, cu mare grijă, îndeplineşti tot, reuşeşti”, precizează Raluca Popa, administrator plajă.
Astfel că, în acest an, România a mai adăugat pe listă o plajă la standarde înainte. Respectiva zonă de nisip din Mamaia Nord a fost recunoscută la nivel internațional.
Steagul albastru reprezintă o certitudine pentru turiști în privința standardelor înalte. Pentru a primi un astfel de certificat, trebuie îndeplinite 33 de criterii.
Pe aceeași temăTotodată, conform sursei menționate anterior, administratorul plajei este obligat să asigure echipamente și personal de prim-ajutor. De asemenea, trebuie să pună la dispoziția turiștilor șezlonguri și umbrele ecologice. Prețul pentru un șezlong pe o plajă blue flag, în extrasezon, este 50 de lei.
În România, primul astfel de calificativ a fost acordat în 2007, unei plaje din stațiunea Mamaia. De atunci, s-au strâns șase steaguri albastre, presărate pe întreagul litoral: două în Năvodari, două în Eforie, unul în Mamaia Nord şi altul în Olimp.
„Ne bucurăm şi noi că este încă un an, adăugăm încă un an cu acest steag albastru. Este încă o dată o dovadă pentru serviciile de calitate pe care ne dorim să le oferim oaspeţilor noştri”, declară Alina Petrea, reprezentant plajă blue flag Năvodari.
Turiștii sunt încântați de acest sistem și continuă să aleagă plajele certificate, bucurându-se astfel de o vacanță la standarde înalte.
Pe aceeași temă„Nouă ne place, venim de vreo cinci an, în fiecare an aici. Să fie apa curată, fără alge, fără scoici, gunoaie”, mărturisește o turistă.
În timp ce altă turistă declară: „O plajă precum aceasta, cu tot ce ai nevoie, sigur, aşa trebuie să fie. Culoarea asta turcoaz, foarte, foarte rar este la Marea Neagră.”
Vecinii bulgari au 22 plaje blue flag, iar Spania și Grecia au în total peste 1.800.