Recomandări pentru românii care pleacă în această zonă din Grecia. La ce trebuie să fie atenți turiștii
Dacă vă planificați concediul în Grecia în următoarea perioadă trebuie să fiți atenți că a început războiul șezlongurilor. Localnicii din Paros s-au revoltat împotriva politicilor agresive ale firmelor care închiriază șezlonguri și umbreluțe și care vin la pachet de cele mai multe ori cu muzica tare și snackuri.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 08 August 2023, 13:10 | Actualizat: Marti, 08 August 2023, 13:38Oamenii i-au problema în propriile mâini, făcând petiții, manifestând pe plajele locale și apelând la empatia celorlalți. De asemenea, trag un semnal de alarmă în ceea ce privește prețurile exagerate pe care turiștii sunt pregătiți să le plătească pentru a se relaxa.
Mișcarea lor de revoltă este susținută de oameni din întreaga lume, după ce imaginile cu turiștii care făceau concurs să prindă un șezlong au ajuns virale.
„Apărăm dreptul cetățenilor și vizitatorilor insulei noastre de a avea acces gratuit la plajele pe care le iubim. Vara grecească face parte din sufletul nostru, face parte din identitatea noastră: să nu lăsăm pe nimeni să ne-o ia” este unul dintre mesajele transmise de localnicii din Paros, care încearcă să atragă atât empatia turiștilor, cât și o reacție a autorităților locale.
Pe aceeași temăZonele turistice populate de străini, inclusiv de români, sunt împânzite de șezlonguri, făcând foarte grea misiunea localnicilor de a-și găsi un loc în care să se relaxeze pe prosopul adus de acasă.
Potrivit Playtech și GreekReporter, mișcarea prosoapelor a început în Paros, însă s-a extins rapid și în alte insule elene și chiar în afara țării, acaparând și Spania.
„Suntem uniți de preocuparea pentru micșorarea spațiului public și îndepărtarea noastră de pe plajele propriei țări.”
La ce trebuie să fie atenți turiștii care ajung în Paros. Și românii sunt vizați
Potrivit republica, un milion de români au fost în Grecia, în primele opt luni din 2022. Reprezentanții autorităților locale estimau atunci că 2022 va fi anul în care se va depăși recordul de turiști din 2019. Volumul mare s-a menținut, iar odată cu creșterea numărului de turiști au crescut și prețurile și s-au modificat condițiile de pe plajă.
Gruparea Save Paros Beaches a făcut publice prețurile pe zi pentru o umbrelă și două șezlonguri, care variază de la 60 de euro la 120 în zonele VIP, în condițiile în care accesul public la plajele din Grecia în mod gratuit este protejat de Constituția Greciei.
Având în vedere cele de mai sus, localnicii cer să se ia măsuri, susținând că plajele sunt publice, iar firmele private nu respectă spațiile pentru care au autorizație. Gruparea Save Paros Beaches are peste 3500 de membri care continuă să deconspire mafia șezlongurilor. Aceștia se folosesc de drone pentru a monitoriza situația de pe plajele-cheie. Scopul grupării este mult mai extins decât simpla utilizare a prosoapelor la plajă, localnicii protestând împotriva corupției, lăcomiei și pentru respectarea drepturilor lor.
„Suntem îngrijorați de nerespectarea legii de pe plajele din Paros de către companiile care exploatează zone ale plajelor și ocupă în mod arbitrar spațiul comun cu șezlonguri și umbrele, cu mult peste limitele prevăzute de contractele de concesiune pe care le-au semnat”, spune un alt localnic.
Reacția autorităților a venit imediat, însă rezultatele, deși nu au întârziat să apară, sunt doar primul pas în încercarea localnicilor de a-și recăpăta întinderile pitorești. Ministrul de Finanțe Konstantinos Hatzidakis a declarat că „nu va scuti pe nimeni” și că a: „dat instrucțiuni (…) pentru ca inspecțiile să fie intensificate”. Guvernul asigură că publicul va avea acces liber pe orice plajă. Procurorul Curții Supreme, Georgia Adeilini, a deschis o anchetă în acest caz.
În decursul unei singure luni s-au luat măsuri pe mai multe plaje populare, numărul șezlongurilor fiind redus la jumătate.
Românii trebuie să țină cont de aceste conflicte când călătoresc pe plajele elene și este recomandat să le evite.