Candidoza, cea mai răspândită dintre infectiile vaginale. Simptome, cauze și tratament
Candidoza vaginală este o infecție vaginală fungică produsă de o ciupercă numită Candida Albicans. Aceasta trăiește, alături de alte microorganisme, în tubul digestiv, pe piele și la nivelul florei vaginale, unde provoacă iritații, scurgeri și mâncărimi la nivelul vaginului și al vulvei.
Publicat: Vineri, 15 Aprilie 2022, 10:57 | Actualizat: Luni, 24 Iulie 2023, 10:29Această infecție afectează, în general 3 din 4 femei, este prezentă și în rândul bărbaților și poate fi transmisă și pe cale sexuală, de la un partener la altul, de aceea, mai ales în cuplu, infecția trebuie tratată concomitent, la ambii parteneri.
De menționat este faptul că, la femei, semnele unei astfel de infecții sunt mai proeminente în perioada pre menstruală.
Care sunt primele semne ale unei infecții cu candida
Unul dintre cele mai întâlnite semne ale candidozei vaginale îl reprezintă modificarea secrețiilor.
Acestea devin mai abundente, au o consistență crescută și capătă o culoare verde-gălbuie, precum și un miros neplăcut.
Alte simptome stânjenitoare care pot da de bănuit o candidoză mai pot fi senzațiile de usturime la urinat sau necesitatea de a urina frecvent, potrivit Veneris.
Pe aceeași temăUnele femei au acuzat, de asemenea, usturimi și mâncărimi vaginale, roșeață și uscăciune în zona intimă, simptome care apar deoarece secrețiile vaginale specifice infecției cu candida albicans sunt acide.
Totodată, o parte dintre femei se pot confrunta cu dureri în timpul contactelor sexuale.
Alte simptome ale candidei ar mai fi:
- eritem (înrosire) și edem (umflare) a vulvei
- durere vaginală
- rash (erupție) vaginal
- leucoree (scurgere groasă, albicioasă, fără miros, cu aspect brânzos)
- curgere vaginală apoasă
În cazul bărbaților, simptomele, de cele mai multe ori sunt absente, acesta fiind, de altfel, motivul principal din cauza căruia femeile se pot infecta fără a ști o cauză exactă.
Cauze, prevenție și tratament
Printre cauzele care duc la apariția unei astfel de infecții se numără un tratament cu antibiotice sau chiar igiena superficială sau spălăturile vaginale care pot dezechilibra flora vaginală.
De altfel, și unele anticoncepționale sau medicamente pe bază de hormoni, care dau echilibrul hormonal peste cap și slăbesc organismul, pot favoriza apariția unei astfel de infecții.
Totodată, și absorbantele și tampoanele intravaginale, lenjeria strâmtă dar și purtarea slipului umed pentru o perioadă mai lungă pot declanșa apariția infecției.
La persoanele cu un sistem imunitar slăbit, infecția de instalează mai rapid și se tratează mai greu, la modul că șansele de reapariție sunt mai mari decât la persoanele cu imunitate ridicată.
Alte două cauze ale apariției infecției ar mai fi stresul și alimentația. O schimbare a dietei, un regim alimentar dezechilibrat, consumul constat de dulciuri, lactate și produse de panificație înlesnesc apariția candidozei.
Pentru a preveni astfel de infecții, de evitat ar fi următoarele:
- spălăturile vaginale
- produsele feminine parfumate, inclusiv gelurile spumante de duș, absorbantele și tampoanele interne parfumate
- băile fierbinți și foarte fierbinți
- folosirea antibioticelor care nu sunt necesare, în răceli sau alte infecții virale
- costumul de baie ud pe perioadă mai lungă sau purtarea echipamentului de fitness mai mult timp
De asemenea, persoanelor cu diabet li se recomandă măsurarea regulată a glicemiei iar în perioada menstruală, este indicat ca absorbantul să fie schimbat cât mai des.
După stabilirea diagnosticului, medicul ginecolog va acorda tratamentul potrivit pe o durată de șapte zile, incluzând și sfaturi de prevenție.