MediCOOL, sezonul 4, episodul 12 din 29 aprilie 2023. Ce alimente cresc glicemia. Cum putem controla nivelul zahărului din sânge
În episodul 12 din sezonul 4 MediCOOL de pe 29 aprilie 2023, doctorul Mihail Pautov alături de Carmen Brumă și Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, au discutat despre alimentele care cresc glicemia, dar și despre produsele care menține cantitatea de zahar din sânge în parametrii normali.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 29 Aprilie 2023, 13:00 | Actualizat: Sambata, 20 Mai 2023, 07:14Glicemia reprezintă concentrația de zahăr din sânge. Mulți adulți se confruntă în viața de zi cu zi cu oscilații la nivelul glucozei serice din organism, însă puțini știu factorii ce influențează acest lucru.
Adesea, medicii recomandă activități fizice cel puțin 30 de minute în fiecare zi și o alimentație echilibrată. Este foarte important să știm că stilul de viață pe care îl avem este un dezavantaj sau un beneficiu pentru sănătatea noastră.
Sportul și produsele sănătoase previn anumite afecțiuni destul de grave și menține o stare de bine. Totodată, acestea ne ajută să menținem glicemia în limitele normale. Valorile obișnuite ale nivelului de zahăr din sânge se încadrează între 70 de mg/dl și maxim 120 mg/dl.
Pe aceeași temăÎn episodul 12 din sezonul 4 MediCOOL de pe 29 aprilie 2023, doctorul Mihail Pautov, Carmen Brumă și Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, au prezentat alimentele ce cresc glicemia, dar și produsele prin care o putem controla.
Pe aceeași temăCe alimente cresc glicemia, potrivit specialiștilor din episodul 12 al sezonului 4 MediCOOL de pe 29 aprilie 2023. Cum o reglăm
Unele alimente pe care le mâncăm la o masă ne poate influența negativ nivelul de zahăr din sânge. Astfel, glicemia poate să crească (hiperglicemie) sau să scadă.
Pâinea albă este un produs ce crește cantitatea de glucoză serică din organism. Aceasta poate fi înlocuită de grisine, covrigei sau măcar de o pâine integrală.
Pe aceeași temă„Putem să dregem indicele glicemic făcând diverse chestii. Putem adăugă pe pâine alte alimente care ar putea să-i scadă indicele glicemic. Atunci când punem pe pâine grăsime și proteine, absorbția este mai lentă și practic, scădem indicele glicemic”, a explicat Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Și cartofii prăjiți afectează glicemia. Pentru a scade indicele glicemic, specialiștii recomandă să consumăm cartofii prăjiți cu salată, care are fibre.
De cele mai multe ori, fructele sunt considerate inofensive, însă joacă un rol important în creșterea nivelului de zahăr din sânge. Pepenele galben, merele și strugurii sunt doar câteva dintre produsele care influențează glicemia. Acestea pot fi combinate cu grăsimi, de preferat brânză, pentru a ține sub control cantitatea de glucoză serică din corp.
Pe aceeași temă„Apa ne ajută să gestionăm poftele și să facem diferența dintre senzație de poftă și de foame. Când nu ești corect hidratat, nu poți să faci această diferență și vor exista confuzii.”, a povestit Carmen Bruma.
Tortul și dulciurile influențează într-un mod negativ indicele glicemic. Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat faptul că hiperglicemia sau glicemia scăzută poate duce la anumite afecțiuni cronice pe termen lung.
Pe aceeași temă„Le distruge sistematic sistemul vascular”, a mărturisit specialistul.
Poți urmări episoadele integrale de MediCOOL pe AntenaPLAY.