- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În ediția de sâmbătă, din 15 aprilie, antrenoarea de fitness Carmen Brumă a avut, în direct, o sesiune de câteva minute de făcut curat, pentru a le arăta spectatorilor din platoul emisiunii, dar și celor de acasă cum și cât pot să ardă, în medie, din calorii.
Prin urmare, Carmen Brumă l-a avut alături și pe dr. Mihail Pautov, iar fiecare dintre ei a ajutat la o activitate casnică, de la făcut patul și șters praful până la datul cu aspiratorul și strânsul rufelor. Iată rezultatele!
MediCOOL, episodul 10, 15 aprilie. Câte calorii poți arde după ce faci curat în casă
După doar câteva minute, a venit și recompensa. Carmen Brumă a observat faptul că, după ce și-a monitorizat întreaga activitate fizică, a ars în jur de 15 calorii! Cu cât activitățile casnice de zi cu zi sunt mai mari ca interval de timp, cu atât poți arde mai multe calorii.
Antrenoarea de fitness a luat ca exemplu teoretic o femeie care are în jur de 60 de kilograme, care nu are multă masă musculară sau antrenament fizic. În funcție de activitatea casnică și de timpul petrecut, există, în medie, un număr de calorii de care poți scăpa, și anume:
- Aspirarea casei, 30 minute: 99 calorii
- Spălatul mașinii, 30 minute: 200 calorii
- Spălatul vaselor, 30 minute: 187 calorii
- Tunsul gazonului, 30 minute: 130 calorii
- Smulgerea buruienilor, 30 minute: 139 calorii
- Plimbatul câinelui, 30 minute: 135 calorii
- Gătitul, 60 minute: 180 calorii
- Călcatul hainelor, 30 minute: 71 calorii
- Spălatul podelei, 30 minute: 130 calorii
- Spălatul căzii, 30 minute: 200 calorii
„Dacă începi cu această rutină de dimineață și faci curat, înainte de a te pune direct la birou, este vorba deja de activitate fizică”, susține și dr. Mihail Pautov.
Citește și: MediCOOL, sezonul 4, episodul 8 din 1 aprilie. Ce este andropauza, menopauza masculină. Cum se manifestă
MediCOOL sezonul 4. Cum să dai cu aspiratorul, în mod corect. Recomandările kinetoterapeutului Alin Burileanu
Chiar dacă faci curat, majoritatea nu adoptă o poziție corectă, iar asta poate duce mai devreme sau mai târziu la probleme de sănătate. Prin urmare, kinetoterapeutul Alin Burileanu a arătat, în mod practic, cum poți să faci curat acasă, în mod corespunzător.
„Dacă ar fi să alegem o variantă de aspirator, este clar că trebuie să scoatem mișcarea de răsucire din activitate, pentru că va duce practic vertebrele într-o zonă în care se vor apropia una de alta pe părțile laterale, iar asta poate duce la spondiloză lombară (partea de jos a spatelui), cervicală (zona gâtului).
Important ar fi, ca într-o poziție dreaptă, să dau cu aspiratorul în față și înapoi. În realitate, foarte multă lume ține aspiratorul cu o mână, iar cu mâna cealaltă ridică scaunul și, printr-o mișcare de răsucire, bagă și pe sub masă sau sub pat, apoi se ridică de mai multe ori”, a transmis specialistul.
În ceea ce privește călcatul hainelor, majoritatea stă ușor aplecată în față, adoptând poziția cocoșatului. Conform kinetoterapeutului, cel mai indicat este să aducem un suport pe care să ne sprijinim cu un picior și să ne lăsăm greutatea pe el, nu pe spate.