Dr. Iulia Panțuru, medic specialist în dermatologie și estetică medicală, a abordat subiectul petelor pigmentare, produse în urma apariției unui exces de melanină - pigmentul responsabil de culoarea părului, pielii și a ochilor.
Petele pigmentare pot varia ca nuanță, mai deschisă sau mai închisă, în funcție de dimensiunea lor și de cantitatea de melanină produsă. Zonele afectate nu sunt dureroase și nici nu prezintă mâncărimi, însă pot avea un impact din punct de vedere estetic.
În rutina zilnică, produsele potrivite de îngrijire îți vor proteja pielea împotriva razelor ultraviolete (UV) și a impurităților adunate de peste zi. Iată ce recomandă medicul dermatolog!
Care sunt factorii externi care duc la apariția petelor pigmentare
Expunerea la soare este un factor cauzator al petelor pigmentare, indiferent de cauza lor subiacentă. Întotdeauna, expunerea la radiațiile UV va duce la formarea de melanină în exces în piele, prin urmare la bronzare, dar și la apariția petelor pigmentare, explică dr. Iulia Panțuru, în platoul emisiunii MediCOOL.
„Pe lângă expunerea la radiațiile UV, expunerea la mediul poluat poate crește cu până la 25% riscul de a dezvolta pete pigmentare și, în același timp, fumatul este un alt factor incriminat prin producția de specii reactive de oxigen la nivelul pielii.
Este important să avem un ritual de îngrijire al tenului în fiecare zi, indiferent că suferim sau nu de pete pigmentare, dar cu atât mai mult în această situație pentru că îngrijirea zilnică este cea care va determina calitatea pielii noastre pe termen lung și ne dorim să scăpăm de aceste pete pigmentare tocmai pentru că ele dau feței un aspect îmbătrânit”, a continuat specialistul în dermatologie.
Ghidul complet de îngrijire a tenului
Apariția petelor pigmentare poate avea diverse cauze, de la cele genetice până la schimbările hormonale, leziuni ale pielii (cum sunt acneea sau arsurile), unele medicamente (cum sunt contraceptivele orale), lipsa unor vitamine, cum ar fi B12 și acidul folic, dar și anumite afecțiuni (cum sunt tulburările suprarenale și cele tiroidiene).
În afară de examinarea pielii tale acasă, la lumină, doctorul tău îți poate recomanda să faci analize de sânge sau chiar o biopsie, pentru a verifica dacă există celule anormale ale pielii. Nu în ultimul rând, este indicat să ai un control de rutină la medicul dermatolog.
Conform dr. Iulia Panțuru, rutina completă de îngrijire a pielii implică:
- un produs de curățare a tenului, cu care să îndepărtezi machiajul, poluarea și tot ce s-a acumulat peste zi, potrivit tipului tău de ten
- un ser, care să conțină ingrediente active în concentrații mari, eficiente, cum ar fi vitamina C, niacinamida sau acidul glicolic
- un produs de hidratare potrivit tenului tău
- un produs de fotoprotecție care să confere siguranță în ceea ce privește expunerea la radiațiile ultraviolete A și B.
Citește și: MediCOOL, sezonul 4, episodul 8 din 1 aprilie. Ce este andropauza, menopauza masculină. Cum se manifestă