MediCOOL, sezonul 4, episodul 8 din 1 aprilie. Ce este andropauza, menopauza masculină. Cum se manifestă
În cadrul episodului cu numărul 8 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov și Carmen Brumă au adus în discuție un subiect mai puțin dezbătut, deși reprezintă o problemă de interes general.Ce este andropauza, cunoscută și sub denumirea de menopauza masculină și care sunt remediile naturale pentru diminuarea simptomatologiei.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 01 Aprilie 2023, 11:55 | Actualizat: Marti, 25 Iulie 2023, 11:08Deși noțiunea de menopauza le este adesea atribuită doar femeilor, gazda emisiunii, medicul Mihail Pautov, a explicat cum se poate manifesta această afecțiune și în cazul bărbaților. Denumirea sa este andropauză și reprezintă scăderea de hormoni sexuali masculini. În general, simptomele încep să se instaleze după vârsta de 50 de ani, însă poate apărea și mai devreme.
„Vorbim despre testosteron. Efectele andropauzei sunt mai puțin vizibile. Unii bărbați nici nu trec prin această andropauză, însă alții o experimentează”, a explicat medicul.
Pe aceeași temăCe este andropauza, menopauza masculină. Ce se întâmplă în corpul bărbaților atunci când scade testosteronul
Doctorul Mihail Pautov și Carmen Brumă au explicat apoi funcția testosteronului, principalul hormon masculin. Iată ce se întâmplă în corpul bărbaților atunci când acesta scade.
„Acest hormon ne crește masa musculară și ne crește forța în masa musculară. Când ne lipsim de el, mușchii au de suferit. În al doilea rând, grăsimea. Acest hormon ne ajută să ardem mai ușor grăsimile”, a continuat Mihail Pautov. „Iar când scade, începeți să acumulați grăsime, în special în zona abdomenului”, a punctat și Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness.
„În al treilea rând, fluxul sangvin. După aceea, sexul. Te ajută la funcția sexuală. Acest testosteron scade însă în timp, pe la 50 de ani +. Însă secretul este să practicăm fix lucrurile la care avem nevoie de testosteron. Dacă facem mai mult sex, atunci testosteronul crește”, a explicat Mihail Pautov.
Pe aceeași temăCe pot face bărbații pentru creșterea testosteronului, după vârsta de 50 de ani
Pe lângă o viață sexuală activă, pentru a-și recăpăta testosteronul, bărbații sunt sfătuiși să se antreneze la sală și să nu excludă sportul din rutina lor. Iată însă cum trebuie făcut acesta!
„Culmea este că peste 50 de ani, începem să facem sex mai frecvent. O dată pe săptămână, de două sau chiar trei ori pe săptămână. Cu mușchii ce trebuie să facem? Să îi antrenăm, în special cu greutăți. Secreția de testosteron crește atunci când ne antrenăm”, a continuat Mihail Pautov.
„E important antrenamentul cu greutăți, și cu propria greutate, dar și mișcarea de tip cardio. Alergăm, facem intervale de intensitate, nu doar la intensitate maximă și pe distanțe lungi, deoarece atunci este posibil să scadă testosteronul, la vârsta respectivă”, a punctat și Carmen Brumă.
„E bine să alergăm, pentru că atunci crește acest flux sangvin care se duce spre mușchi și, din nou, acest lucru semnalează creierului că avem nevoie de testosteron și el crește în secreție”, a punctat medicul.
În ceea ce privește grăsimea din jurul abdomenului, Mihai Pautov a explicat că aceasta poate secreta estrogen în corpul persoanelor de sex masculin, astfel că e important ca aceasta să dispară: „Când avem burtică, avem secreție mare de estrogen și puțin testosteron și libidoul este scăzut. Deci, aș începe cu asta chiar, deoarece burtica ne împiedică să facem sex, să mergem la sală, să facem sport. O burtă mai mică ajută la secreția de testosteron”, a continuat medicul Mihail Pautov.
Ce alimente și exerciții sunt recomandate în perioada de menopauză și andropauză
Carmen Brumă a explicat apoi care sunt alimentele care le ajută pe femei în timpul menopauzei. Vezi în videoul de mai sus! Unele dintre ele le sunt recomandate și bărbaților care experimentează antropauza, cum ar fi somonul, care are vitamina D și zinc, important pentru producția de testosteron. Apoi, chefirul - o sursă foarte bună de calciu și probiotice, mai multe decât are iaurtul simplu. „Toate acestea ar trebui luate din forma lor naturală și mai puțin din suplimente. Din suplimente, doar dacă medicul recomanda asta”, a punctat Mihail Pautov.
Sportul este din nou recomandat și în cazul osteoporozei, dar și pentru a preveni incontinența urinară. Exercițiile care ajută în acest sens sunt de flexibilitate și mobilitate, pentru articulații mobile și prevenirea accidentărilor, dar și antrenarea mușchilor planșeului pelvin.