- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În noul episod din MediCOOL, din data de 25 martie 2023, mai mulți experți au fost invitați să vorbească despre durerea de spate, de cap, de burtă și dentară. Ce presupun ele și cum le poți ameliora?
MediCOOL, episodul 7. Cum poți ameliora durerea, în afară de acupunctură și terapia cu ventuze
Dr. Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală, a explicat că „durerea poate să lovească fără avertisment și poate să-l slăbească și pe cel mai puternic dintre noi”. Astfel, cele trei mari categorii de dureri ar fi cea senzorială, evaluativă și afectiv-motivațională. În emisiunea de sâmbătă, 25 martie, au fost invitați rând pe rând specialiști care au vorbit despre fiecare durere în parte.
Durerea de spate
Chiropracticianul Cristian Drosu a explicat cum, de cele mai multe ori, durerea de spate apare în zona lombară, iar un motiv comun ar fi acela că suntem sedentari: „Ideal, dacă te doare la momentul respectiv, trebuie să pui un prosop pe zona dureroasă. Rulăm prosopul, îl ținem destul de ferm și îl punem fix pe zona lombară, nu sub fund și nici în zona toracică”, a conchis expertul.
Durerea de cap
Medicul neurolog Bogdan Pană susține că, de obicei, dacă ne doare capul, avem cefalee de tip tensional, din jurul capului și din jurul gâtului, care ar putea să meargă până la umeri. Ea poate să apară mai ales în a doua parte a zilei, când se acumulează stresul și oboseala.
„Dacă nu ai contextul potrivit pentru a te pune la somn, indicat este (dacă te afli la birou) să fii bine hidratat, să ai mese regulate. Există o diferență între migrenă și durerea de cap. Migrena este o boală de sine stătătoare și nu este doar o durere de cap. De exemplu, poți să ai migrenă fără să te doară capul, atât de complexă este încât poate să aibă patru faze”, a fost mesajul medicului Bogdan Pană.
Durerea dentară
Medicul stomatolog Denisa Zaharia explică faptul că durerea dentară este una acută, intensă: „Dacă totuși, ne supără ceva, indiferent că avem o leziune carioasă sau o problemă gingivală, trebuie să reducem pe moment inflamația. Putem aplica ceva rece, timp de 5-10 minute. Dacă avem durere din cauza unei carii, avem nevoie să clătim.
Așadar, pregătim o soluție din apă călduță cu bicarbonat și cu sare și practic scădem ph-ul, alcalinizăm cavitatea bucală, scade inflamația și reducem durerea. Să nu uităm că are o acțiune scurtă. Totuși, ar trebui să ajungem la stomatolog”, a precizat medicul stomatolog.
Durerea de burtă
Medicul gastroenterolog Andrei Voiosu povestește cum este destul de dificil să ne exprimăm/explicăm durerea celuilalt: „Durerea de burtă e cu atât mai complicată, fiind <<ca un tărâm străin>>. Avem intestine, organe unele peste altele (unele care țin de tubul digestiv), avem nervi în zona respectivă, avem vase de sânge, și, astfel, putem avea o durere care pornește din cu totul altă zonă și pe care noi o descriem ca fiind o durere de burtă. Ideal ar fi să prevenim excesul unei mese copioase”, a precizat medicul Voiosu.
Alimente care te ajută să ameliorezi diverse dureri
Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness, a oferit câteva ponturi eficiente în acest caz:
- Ceapa sau ceaiul de salvie - pentru durerea în gât. Pui apă clocotită peste ceapa întreagă și spălată, cu tot cu coajă, cât să o acoperi, lași să mai scadă din apă, apoi o bei.
- Suc de aloe vera - pentru durerea de stomac
- Uleiul de măsline - pentru durerea de stomac
- Ceaiul de ghimbir - pentru dureri de oase, musculare, menstruale, articulare
- Semințele de dovleac (cu tot cu coajă) - pentru durerea de cap
- Ardeiul iute - pentru durerile externe
Poți urmări episoadele integrale de MediCOOL pe AntenaPLAY.