- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În cadrul episodului 6 din MediCool, gazda emisiunii, doctorul Mihail Pautov, l-a avut invitat pe Dorian Popa, cei doi dezbătând un subiect extrem de interesant din punct de vedere științific, dar și medical. Pautov a explicat cum se poate ca și inima să aibă un „creier” propriu, dezvăluind cum ne influențează acest lucru în viața de zi cu zi.
Inima, un organ plin de mistere. Ce este creierul din inimă
La începutul emisiunii, medicul Mihail Pautov a propus o mică ghicitoare: este format în mare parte din grăsime, îi place colesterolul, are o viteză de 300 de km/oră și capacitate de stocare nelimitată. Dorian Popa a fost pus în postura de a ghici, răspunsul fiind „creierul”. Gazda emisiunii a explicat însă că oamenii dispun și de un creier secundar, „ascuns” într-un alt organ.
„Noi avem două creiere, știai?”, l-a întrebat medicul pe Dorian Popa, iar acesta din urmă s-a arătat destul de reticent cu privire la noua informație primită.
Citește și: Ce presupune testarea genetică pentru creier. Sfaturile specialiștilor
Este vorba însă despre inimă, iar ideea propusă nu este doar un mit, ci este o teză susținută din punct de vedere științific de o cercetare efectuată în 1891, confirmată totodată și de foarte mulți oameni de știință.
Durerea pe care o simțim în inimă, explicată din punct de vedere științific
Medicul Mihai Pautov a explicat totul în timp ce pe un ecran a prezentat imaginea 2D a unei inimi. În interiorul său, acest organ vital dispune de nervi, iar centrele sale, care trimit comanda către inimă să se contracte, dețin până la 40.000 de neuroni. Aceștia funcționează independent de creierul principal și pot simți durerea în cazul unor sentimente profunde.
„Durerea sau dezamăgirea pe care o ai într-o relație, spre exemplu, chiar dacă o simți aici (în creier n.r) o simți și aici (în inimă n.r) pentru că toate aceste memorii sunt stocate în inimă. Dacă am trecut printr-o traumă și credem că e suficient să ne-o vindecăm doar cu ajutorul gândurilor, ei bine nu. Este foarte important să ne vindecăm și durerea din inimă”, a explicat Mihail Pautov.
Dorian Popa a recunoscut la rândul său că atunci când a traversat perioade grele în viață, simțea, într-adevăr, o apăsare în zona inimii. „Dar credeam că e doar imaginație, nu că se întâmplă efectiv. Credeam că toate astea sunt un mit”, a explicat el.
„Acest creier comunică cu creierul nostru mare. S-a calculat și numărul de impulsuri care sunt trimise de la creier către inimă. Dar informația transmisă de la inimă către creier este mult mai mare, aproape de 10 ori mai multă informație comunică inima către creier, decât invers. Inima noastră are un creier propriu și îi comunică creierului nostru ce să facă. Nu degeaba spunem că gândim cu inima”, a concluzionat gazda emisiunii.