Antena

Cum se numește sentimentul pe care îl ai când rămâi fără semnal la telefon. Ce e de făcut pentru a scăpa de senzația neplăcută

În era tehnologiei, poți plăti facturile direct cu telefonul mobil, precum și cumpărăturile. Telefonul a ajuns să ne facă viața mai ușoară și observăm asta abia atunci când suntem lipsiți de el. Anxietatea pe care o resimțim atunci se numește nomofobie, spun specialiștii.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 30 Septembrie 2024, 17:30 | Actualizat: Luni, 30 Septembrie 2024, 17:49
Galerie de imagini
În era tehnologiei, poți plăti facturile direct cu telefonul mobil, precum și cumpărăturile. Telefonul a ajuns să ne facă viața mai ușoară și observăm asta abia atunci când suntem lipsiți de el. Anxietatea pe care o resimțim atunci se numește nomofobie.
Antena 1 si Shutterstock

Nomofobie este un termen medical nou, care defineste o problema destul de veche. Are legătură cu telefoanele mobile.

Ce este nomofobia și cum poți scăpa de anxietatea pe care o simți când nu ai acces la telefonul mobil

Nomofobia este frica de a nu avea acces la telefonul mobil. Aceasta nu se rezumă la teama pe care o simți când îți dai seama că ți-ai lăsat smartphone-ul acasă sau când nu îl gasești.

Se referă, de asemenea, la starea de anxietate care apare când bateria mobilului aproape se descarcă, când nu ai semnal sau când ai o activitate care te împiedică să te uiți la telefon.

Persoana care se confruntă cu nomofobie vrea să fie mereu conectată, să știe tot ce se petrece, să vadă mesajele și apelurile imediat ce sosesc. Acesteia îi place senzatia de a fi “conectat”.

Florin Ristei și Cuza au vorbit despre această dependență în cadrul rubricii ”Ce vrea telefonul tău?” din cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani.

Pe aceeași temă

Cei doi au verificat timpul de utilizare al telefoanelor, numărul de notificări primite și de câte ori au pus mâna pe telefon. În vreme de Florin Ristei a primit peste 400 de notificări în 24 de ore, Cuza a recepționat doar 172. Ambii au folosit mult timp două rețele sociale: Instagram și Whatsapp. Spre deosebire de Florin, Cuza a folosit și funcția de apelare a propriului smarphone-ului.

Ei au adus în discuție și condițiile meteo, aducând aminte că a fost furtună în București, și au subliniat cât de important e să ai o rețea mobilă cu o acoperire foarte bună, astfel să poți folosi toate funcțiile dispozitivului.

”Cu serviciile pe care le vedeți în stânga-dreapta noastră, rămâneți conectați tot timpul, cât să aveți un screentime de 6 ore, că așa am stat eu ieri, cam mult, dar asta e ce vrem noi. Telefonul nostru vrea să fie conectat de fiecare dată la un semnal bun”, a declarat Florin Ristei.

Cu rețeaua mobilă #1 la acoperire, DIGI, semnalul este foarte bun, iar internetul nelimitat și rapid îți permit să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lume, să faci plăți, să ții legătura cu cei dragi, indiferent unde te afli. Află mai multe detalii de pe site-ul DIGI.

Recomandari A1

Ce e de făcut dacă crezi că ai nomofobie

Dacă simți doar disconfort, neliniște sau chiar supărare atunci când nu te afli în posesia telefonului mobil, spre deosebire de panică și groază, atunci probabil că nomofobia ta nu este severă.

În acest caz, ia pauze programate de la telefonul tău. Lasă-l în geantă în timp ce lucrezi sau ține-l în altă cameră în timp ce vizionezi un film. În acest fel te obișnuiești să te simți bine fără el.

Pe aceeași temă

Așa îți poți da seama care este rădăcina fricii: îți este teama că nu poți comunica cu cei dragi, ceea ce te face să te simți neliniștit/ăă sau poate că îți este frică să nu ratezi ceva.

Dacă simți o frică copleșitoare și panică atunci când nu ai telefonul în preajmă, indicat este să ceri ajutor specializat.

Whatsapp LinkedIn
nomofobie telefon abonament
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Meseria căutată cu disperare de companiile din România. 600.000 de joburi şi doar 13.000 de absolvenţi pe an
Citește și
Ce este și cum se manifestă nomofobia! Vezi dacă ai și tu boala telefonului mobil
Atenție! Folosirea excesivă a telefonului duce la deteriorarea creierului și are efecte la fel ca...
Nomofobie, boala omului modern. Cum scăpăm de dependența de telefonul mobil
ATENȚIE! S-a descoperit cea mai întâlnită FOBIE de care suferi și TU!
Video recomandate
Video
Citește și