Sfaturi practice de la ENGIE pentru o iarnă cu căldură acasă, dar cu un consum mai mic de gaz
În ultima vreme, vorbim tot mai des de facturi, mai ales că se răcește afară. Chiar dacă pentru consumatorii români prețul este plafonat la 0,31 lei/kWh (TVA inclus), ne întrebăm totuși cât va fi factura noastră de gaze naturale? Răspunsul este: în funcție de consum.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 01 Noiembrie 2022, 13:29 | Actualizat: Marti, 01 Noiembrie 2022, 13:31Furnizorul de gaze naturale și servicii tehnice, ENGIE România, vine cu sfaturi utile pentru clienții săi, pentru a îi ajuta să facă economii.
În cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, Diana Munteanu și Florin Ristei au venit cu câteva idei utile legate de modul în care putem reduce consumul de gaze, implicit să avem facturi mai mici, sfaturi pe care le putem găsi și pe pe site-ul furnizorului engie.ro.
Diferențe mici la temperatura din casă, dar mari la facturi, cu ENGIE
La scăderea unui grad din termostat, scădem și 5% din consum. Iată cum funcționează toată povestea aceasta.
Așadar, cu cât reducem gradele din termostat, cu atât avem consum mai mic, implicit facturi cu o valoare mai mică. Pe site-ul oficial al furnizorului de energie și gaz se mai explică, printre altele, și faptul că dacă plecăm de acasă și închidem centrala, nu obținem neapărat o scădere a consumului sau o factură mai mică.
De altfel, gazdele emisiunii au explicat în termeni simpli acest lucru.
„Dacă pleci de acasă și închizi centrala, nu reduci consumul, iar logica este simplă, mai ales dacă locuiești într-o casă care se răcește foarte rapid. Ideea este că atunci când te întorci și repornești centrala, consumi mai multă energie pentru a reîncălzi o casă răcită.
Așa că, cel mai bine e să o dai pe o temperatură mai mică, spre exemplu, 16 grade Celsius pentru a se păstra o temperatură relativ constantă”.
O altă idee este aceea de a găti preparate care să nu necesite foarte mult timp de gătire. Cătălin Rizea a completat, la rândul său, seria ideilor începute de Diana Munteanu și Florin Ristei.
„Spre exemplu, atunci când gătim, putem să alegem un preparat pe care nu trebuie să-l ținem trei ore la cuptor. Ne putem orienta către ceva mai rapid”, a spus el.
De altfel, Rizea a venit și cu ceva sfaturi de a găti mai rapid: „Dacă acoperi oala de gătit cu un capac, apa fierbe mai repede, iar dacă mai adaugi și puțină sare, accelerezi iar procesul de fierbere”.
Toate informațiile și tips&tricks despre cum să reducem pot fi găsite pe site-ul engie.ro.