Antena

Când trebuie montate anvelopele de iarnă. Ce amenzi usturătoare se dau pentru nerespectarea legii

Odată cu scăderea temperaturilor și schimbarea anotimpurilor, șoferii trebuie să se pregătească pentru condițiile de drum mai dificile. Tot mai mulți conducători auto se gândesc deja la schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Iată care este momentul potrivit pentru a face această schimbare, dar și care sunt sancțiunile pentru nerespectarea legii.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 03 Octombrie 2024, 14:16 | Actualizat: Joi, 03 Octombrie 2024, 15:21
Odată cu scăderea temperaturilor și schimbarea anotimpurilor, șoferii trebuie să se pregătească pentru condițiile de drum mai dificile
Shutterstock

Montarea anvelopelor de iarnă este un subiect pe care mulți șoferi îl dezbat odată cu venirea sezonului rece. Unii spună că mașinile trebuie echipate cu cauciucuri noi de la 1 noiembrie, în timp ce alții susțin că data limită impusă de legislație este 15 noiembrie.

Schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este o adevărată bătaie de cap pentru toți conducătorii auto, începând cu ultima lună de toamnă. Un element esențial pentru siguranța rutieră este ca aceștia să își echipeze autoturismele cu cauciucurile potrivite în funcție de fiecare sezon.

Ce spune legislația în vigoare despre montarea anvelopelor de iarnă

În România, legislația specifică faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Mai mult, legea nu prevede o dată fixă pentru montarea cauciucurilor, însă șoferii trebuie să fie pregătiți de condițiile meteo nefavorabile.

Specialiștii sunt de părere că anvelopele trebuie schimbate atunci când temperaturile scad constant sub 7 grade Celsius, chiar dacă zăpadă nu s-a instalat încă. Această măsură este foarte importantă pentru siguranța rutieră, dar și pentru evitarea aglomerației de la vulcanizări ce apare odată cu prima ninsoare.

Pe aceeași temă

Un lucru pe care toți conducătorii auto trebuie să-l știe este faptul că anvelopele de vară își pierd eficiența la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. Ele oferă o aderență scăzută și devin rigide, punând în pericol pasagerii și ceilalți participanți la trafic.

Adesea, cei mai mulți șoferi aleg să își achiziționeze cauciucuri all-season, deși au o durată de viață mai scurtă. Acestea trebuie să fie schimbate o dată la trei ani, în timp ce anvelopele de vară sau iarnă pot fi înlocuite la cinci ani.

De asemenea, conducătorii auto trebuie să acorde o atenție sporită acestui detaliu. Montarea cauciucurilor pentru sezonul rece pot salva vieți atunci când există condițiile meteo severe. Acest timp de anvelope sunt special concepute pentru a face față obstacolelor apărute din cauza vremii. În plus, acestea oferă o distanță de frânare mai scurtă pe suprafețe alunecoase, comparativ cu cele de vară sau all-season.

Care sunt amenzile pentru cei care nu montează anvelopele de iarnă la timp

Autoritățile au pregătit amenzi usturătoare pentru cei care nu reușesc să monteze anvelopele de iarnă la timp. Potrivit legislația în vigoare, șoferii care circulă cu anvelope de vară pe un drum cu zăpadă, gheață sau polei pot fi amendați cu 9 până la 20 de puncte de penalizare și o sancțiune cuprinsă între 300 și 1.485,03 lei.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Conducătorii auto trebuie să fie conștienți de pericolele la care sunt supuși dacă nu respectă regulile impuse de lege. Montarea anvelopelor de iarnă este o măsură de siguranță esențială pentru sezonul rece. Toți șoferii ar trebui să fie precauți și să facă această schimbare înainte ca zăpadă să se depună pe drumuri.

Whatsapp LinkedIn
anvelope de iarna montare anvelope iarna sanctiuni anvelope amenzi
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Turneul de tenis de masă | WTT China Smash 2024 se desfășoară LIVE în AntenaPLAY. Până pe 6 octombrie, fii alături de sportivii români!
Stirile zilei Se strică vremea în weekend. Urmează trei zile cu ploi torențiale și vânt puternic. Avertismentul meteorologilor
Videoclipul zilei
Citește și
Super Neatza, 15 noiembrie 2023. Cum alegem corect anvelopele de iarnă și cât costă
Ce înseamna literele M+S, M.S. sau M&S de pe anvelopele de iarna. Explicațiile RAR
Cum trebuie alese anvelopele de iarnă și cum echipăm mașina pentru sezonul rece
Reguli de aur la volan, pe timpul iernii. Cum ne pregătim mașina pentru sezonul rece
Video recomandate
Video
Citește și