ROBOR 2019. Valoarea indicelui ROBOR a crescut ușor. Cum se calculează și cum afectează ratele românilor
ROBOR 2019. Ce este indicele ROBOR, care e valoarea indicelui ROBOR, cum se calculează și cum influențează ratele românilor.
Publicat: Luni, 18 Martie 2019, 12:29 | Actualizat: Luni, 18 Martie 2019, 13:01- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
ROBOR 2019. Ce este indicele ROBOR, care e valoarea indicelui ROBOR și cum se calculează. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou, după o scădere semnificativă în prima parte a lunii martie 2019.
ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
UPDATE 18 martie 2019: Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, luni, la 3,10, asta după ce vineri, acesta a urcat de la 3,06% la 3,09%.
Totodată, luni, indicele ROBOR la şase luni a urcat de la 3,29% la 3,30%. Vineri, acesta a crescut de la 3,27% la 3,29%.
UPDATE 12 martie 2019: Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,05%, cel mai mic nivel din ultimele şapte săptămâni, potrivit datelor publicate marţi, 12 martie 2019, de Banca Naţională a României.
ROBOR 2019 - Februarie. Indicele ROBOR calculat la trei luni este principalul indicator în funcție de care se calcluează dobânzile pentru creditele în lei. Potrivit BNR, indicele ROBOR a crescut în luna februarie 2019, ajungând la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni şi jumătate.
De asemenea, indicele ROBOR la şase luni a urcat de la 3,39% la 3,41%, cel mai mare nivel din 27 noiembrie 2018, când a fost 3,41%.
Ce înseamnă ROBOR
ROBOR - Romanian Interbank Offer Rate - este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichidități existent în piaţă.
Ratele de referință ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an. Pentru creditele acordate de bănci clienților nebancari (persoane fizice, societăți comerciale etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadențele de 3 și 6 luni, care servesc drept referință pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile.
Cum se calculează indicele ROBOR
ROBOR se stabilește pe piața monetară interbancară, pe baza cererii și ofertei. Concret, este prețul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele. ROBOR nu este stabilit administrativ, băncile vin cu oferte și cereri de lichidități. Astfel, la același nivel de lichiditate din piață, ea este distribuită inegal între bănci. Astfel, prețul pieței - ROBOR - este determinat atât de nivelul general de lichiditate din piață la un moment dat, dar și de nevoile de lichiditate individuale ale participanților.
ROBOR nu este stabilit de Banca Centrală a României și nici măcar de băncile comerciale. Este calculat de Reuters pe baza operațiunilor efectuate de zece bănci comerciale și doar este comunicat de BNR. Procesul de stabilire zilnică pentru dobânda Robor se numește „fixing”.
Conform regulamentului, rata Robor pentru fiecare scadență este calculată de Reuters ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare bancă la „fixing” pentru depozitele atrase într-un interval de 15 minute înainte de fixing, după eliminarea extremelor.
Ratele în lei, influențate de ROBOR, ratele în euro de EURIBOR
Dacă ROBOR este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei, dacă vorbim de credite în Euro, atunci echivalentul este Euribor, iar la cele în franci elvețieni este Libor.
Creditele cu dobândă fixă nu sunt influențate de nivelul ROBOR, însă creditele cu dobândă variabilă sunt credite a căror dobândă se stabilește prin însumarea marjei băncii la care se adaugă Robor.