A început înscrierea la liceu. Când are loc repartizarea computerizată
Absolvenţii claselor a VIII-a care au trecut de Evaluarea Naţională se pot înscrie, începând de joi, 11 iulie, la licee.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 12 Iulie 2024, 14:46 | Actualizat: Vineri, 12 Iulie 2024, 15:10- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În perioada 11 - 22 iulie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, se desfăşoară etapa de completare a opţiunilor şi a fişelor de înscriere, alături de părinţi şi de profesorii diriginţi. Iată când află elevii la ce licee au fost repartizați!
Pe aceeași temăCând află elevii la ce licee au fost repartizați
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, pe 24 iulie va avea loc repartizarea computerizată la liceu, notează Agerpres, citat de digifm.ro.
Completarea opţiunilor pentru locurile speciale de romi şi pentru cei cu încadrare de cerinţe educaţionale speciale are loc pe 15 şi 16 iulie, iar pe 18 iulie este programată repartizarea pe aceste locuri şi comunicarea rezultatelor.
Ministerul Educaţiei a publicat și ierarhia la nivelul judeţelor din ţară şi al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a care participă la admiterea la liceu pe site-ul admitere.edu.ro.
Rata de promovare la Evaluarea Naţională, după rezolvarea contestaţiilor, este de 74,5%.
La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei a publicat şi un ghid cu informaţii utile privind repartizarea computerizată în cadrul admiterii în învăţământul liceal 2024 - 2025.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute.
În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:
- media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
- nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;
- nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;
- nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă.
Topul județelor la Evaluarea Națională 2024. Unde s-au luat cele mai multe medii peste 5
București, Cluj și Brăila au cele mai multe medii peste 5 la Evaluarea Națională 2024. La polul opus sunt Vaslui, Călărași, Caraș-Severin. În Capitală, procentul elevilor care au obținut note peste 5 este de 88,3%, în județul Cluj de 85,9%, în Brăila 80,3%, Prahova 80,2%. În Iași, procentul este de 59,8%. La Limba română au fost obținute 407 note de 10, iar la Matematică 1.060.
„Generația care va intra la liceu în 2025 - 2026 va începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați și în timp scurt, imediat ce vom avea validate propunerile de planuri cadru și finalizată discuția în grupurile care sunt deja constituite, le vom face publice în așa fel încât să existe timp și pentru dezbatere publică. Pentru noi a fost foarte important ca dezbaterea publică să aibă loc, să fie suficient de amplă și să nu se suprapună cu perioadele foarte încărcate, de tip examene sau cu perioadele de vacanță”, a spus Ligia Deca, Ministrul Educației, într-o conferință, citată de observatornews.ro.