Euro a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani. Cât valorează în prezent
Moneda euro a coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani şi s-a apropiat de paritatea faţă de dolar.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 12 Iulie 2022, 11:13 | Actualizat: Marti, 12 Iulie 2022, 12:08Moneda euro a coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani şi s-a apropiat de paritatea faţă de dolar, din cauza temerilor că o criză energetică va duce regiunea într-o recesiune, în timp ce moneda americană a fost stimulată de aşteptările că Rezerva Federală va creşte dobânzile mai rapid şi mai mult decât alte bănci centrale mari.
Cât valorează euro în prezent
Cea mai mare conductă care transportă gaze ruseşti în Germania, Nord Stream 1, a intrat luni în întreţinerea anuală, debitele urmând să se oprească timp de 10 zile.
Guvernele, pieţele şi companiile sunt îngrijorate că închiderea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.
”Cea mai importantă preocupare pentru pieţe este dacă Nord Stream 1 va reveni sau nu în funcţiune”, a declarat Bipan Rai, şeful de strategie valutară pentru America de Nord la CIBC Capital Markets din Toronto, adăugând că ”pieţele vor lua în calcul o recesiune” pentru regiune dacă gazoductul nu va fi repus în funcţiune.
Euro a scăzut până la 1,0051 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din decembrie 2002.
Indicele dolarului a ajuns la 108,19, fiind cel mai ridicat din octombrie 2002.
Moneda americană s-a apreciat pe fondul aşteptărilor că Fed va continua să majoreze agresiv ratele dobânzilor, pentru a combate intensificarea inflaţiei.
”Fed va creşte dobânzile mai agresiv decât majoritatea altor bănci centrale de pe piaţa dezvoltată şi nu credem că alte bănci centrale de pe piaţa dezvoltată au cu adevărat lăţimea de bandă pentru a ţine pasul”, a spus Rai.
Analiştii anticipează ca Fed să ridice dobânzile cu 0,75 de puncte procentuale la întâlnirea sa din 26-27 iulie.
Astfel că, un euro valorează acum, după ultimele cifre oferite de BNR, 11 iulie 2022, 4.9430 de lei.
Bursele mondiale şi randamentele obligaţiunilor din SUA au scăzut luni
Bursele mondiale şi randamentele obligaţiunilor din SUA au scăzut luni, iar euro s-a apropiat de paritatea cu dolarul, în timp ce investitorii se pregătesc pentru date noi privind inflaţia şi câştigurile corporative, care ar putea să influenţeze politica Rezervei Federale referitoare la creşterea ratelor dobânzilor, transmite Reuters.
Indicele paneuropean STOXX 600 a pierdut 0,50%, iar indicele MSCI al acţiunilor la nivel global a scăzut cu 1,17%.
Euro s-a situat chiar deasupra parităţii faţă de dolar, în condiţiile în care importantul gazoduct rusesc Nord Stream 1, care livrează gaze în Germania, a intrat în întreţinere anuală, timp de 10 zile.
Randamentele obligaţiunilor din zona euro au scăzut, în timp ce aşteptările inflaţioniste pe termen lung au scăzut sub 2%, pe măsură ce temerile de recesiune s-au adâncit după avertismentele privind posibila reducere a livrărilor de gaze ruseşti.
Randamentul obligaţiunilor de stat pe 10 ani ale Germaniei, indicatorul de referinţă din zona euro, a scăzut cu 0,05 puncte procentuale la 1,296%. Săptămâna trecută, atins un minim al ultimelor cinci săptămâni, de 1,072%.
Indicele dolarului a crescut cu 0,869%, euro coborând cu 1,2%, până la 1,0061 dolari.
Starea de spirit a pieţei va fi testată de rezultatele financiare ale JPMorgan şi Morgan Stanley, care vor fi publicate joi, iar cele ale Citigroup şi Wells Fargo a doua zi.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,42%, S&P 500 a pierdut 1,04%, iar Nasdaq Composite 2,02%.