Cinci picturi mai „puțin ortodoxe” cu Sfântul Andrei. Cum l-au văzut artiștii pe Ocrotitorul României de-a lungul timpului
Ocrotitorul României este sărbătorit anual pe data de 30 noiembrie. Puțin știu însă că Sfântul Andrei a fost o inspirație pentru mulți pictori europeni. Iată cinci tabluri pe care sigur nu le vei vedea în bisericile din România.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 30 Noiembrie 2019, 00:53 | Actualizat: Sambata, 30 Noiembrie 2019, 00:35Dacă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, icoale cu Sfântul Andrei sunt simple, sobre și foarte asemănătoare între ele, în restul europei putem observa câteva picturi mai „puțin ortodoxe” cu primul chemat la Hristos.
Viața Sf Andrei și mai ales momentele cheie din existența sa creștină, pot fi admirate în tablouri atent pictate de către renumiți artiști europeni. Iată cinci tabluri cu Sfântul Andrei pe care sigur nu le vei vedea în bisericile din România.
1. Martiriul Sfântului Andrei - Charles Le Brun
Charles Le Brun este un pictor și decorator francez, prim pictor al regelui Ludovic al XIV-lea, director al Academiei regale de pictură și sculptură.
În pictura „Martiriul Sfântului Andrei” artistul a susprins momentul dramatic în care Sf Andrei era urcat pe cruce pentru a fi martirizat. Gol, cu oameni protestând și soldați care îl trăgeau pe cruce pe care urma să moară. În partea de sus, un înger îi aduce coroane pe care o va primi în Împărăția Cerurilor.
2. Sfântul Andrei - Jusepe de Ribera
Un bărbat stă în fața unui fundal întunecat. Cu mâna stângă ține o cruce și cu dreapta ține un cârlig prins în gura unui pește. Ambele motive ne permit să-l identificăm pe Sfântul Apostol Andrei deoarece înainte să se alăture lui Hristos, el a fost pescar. Crucea în formă de X este cea pe care acesta a fost răstignit și a trecut la cele veșnice din dragoste pentru Dumnezeu.
3. Chemarea Sfântul Andrei - Federico Barocci
Federico Barocci este un pictor italian, renascentist, poreclit Il Baroccio. Acesta mai este cunoscut pentru pictura religioasă „Împărtășirea Apostolilor”. În tablul îl putem vedea pe Iisus în timp ce îl chema pe Andrei să devină din pescar de pești, pescar de oameni.
4. Sfântul Andrei și Sfântul Toma - Gian Lorenzo Bernini
Gian Lorenzo are o paletă largă de creații în arhitectură, sculptură, pictură și arte decorative. Printre cele mai valoroase și cunoscute opere ale sale se află și această pictură care îi înfățișează pe Sfântul Andrei și Sfântul Toma. Pe masă putem observa un pește care reprezintă meseria de pescar pe care o aveau cei doi înainte să fie chemați de Hritos.
5. Martirul Sfântului Andrei - Murillo
Această lucrare arată moartea apostolului Andrei, considerat unul dintre părinții Bisericii Catolice și Ortodoxe. Martiriul a avut loc în orașul grecesc Patras, unde a fost comandat la răstignire (sub forma unui X), prin ordinul lui Egee. Lucrarea a fost realizată în cea mai avansată fază artistică a lui Murillo, mai exact a fost terminată în același an al morții sale.
După cum se poate observa, picturile realizate de marii pictori ai europei sunt cu mult diferite de icanele pe care le vedem în bisericile din România. Aceste opere sunt foarte apreciate la nivel mondial și transmit dragostea pictorului față de credință, într-un mod aparte.
Citește și:
Biserici care poartă hramul Sfântului Andrei în București și în țară! Unde te poți ruga