Connie Culp, prima femeie din SUA care și-a făcut transplant de față. Cum arăta înainte ca soțul său să o împuște
Connie Culp este prima femeie din America, care a avut parte de un transplant de față în anul 2008, după ce a fost împușcată de soțul său în mijlocul feței. Aceasta și-a pierdut organele de simț, iar craniul ei era fărâmițat. POvestea dramatică prin care a trecut.
Publicat: Duminica, 14 Noiembrie 2021, 16:37 | Actualizat: Duminica, 14 Noiembrie 2021, 16:37Conform rapoartelor întocmite în anul incidentului, Connie Culp a fost împușcată în față de soțul ei Thomas Culp, într-o tentativă eșuată de crimă. Incidentul terifiant a avut loc în septembrie 2004 în barul pe care fostul cuplu îl deținea în Hopedale, Ohio.
Potrivit informațiilor apărute în mass-media, glonțul i-a distrus nasul în totalitate, obrajii, bolta palatină (cerul gurii) și chiar un ochi. În 2008, la patru ani de la incident, a avut un transplantul de față, notează republicworld.com.
Connie Culp a fost admirată de mulți oameni din comunitatea medicală, de la nivel globul, pentru curajul și dorința de a face o procedură atât de riscantă, fiind, de asemenea, numită pionierul chirurgiei de transplant de față.
Pentru a-și recăpăta aspectul fizic aproape normal ,Connie Culp a suferit 30 de operații, înainte de operația de transplant de față, care a fost efectuată pe 10 decembrie 2008 și a durat 23 de ore. Chirurgul șef care a condus procedura revoluționară a fost Maria Siemionow, care a gestionat o echipă de medici, care a înlocuit 80% din fața lui Culp cu cea a unei alte femei, care murise recent.
Pe aceeași temăÎntr-un vechi interviu, după operația de transplant de față, Connie Culp susținuse că și-a iertat soțul încă de când a apăsat pe trăgaci.
Ea a declarat că a trecut peste incident în ziua în care a împușcat-o și și-a pierdut pentru totdeauna chipul. Mai mult, ea a spus că după ce soțul său a fost băgat după gratii, a așteptat momentul eliberării pentru a-l reîntâlni. Cu toate acestea, într-un episod din 22 septembrie 2009 din Oprah, Culp a dezvăluit că a renunțat la ideea de a-l mai aștepta pe criminal, luând această decizie după ce fiica ei i-a spus: „Mamă, ce fel de exemplu ai fi pentru mine dacă te-ai întoarce la omul care te-a împușcat?”.
Din nefericire, Connie Culp a murit recent la vârsta de 57 de ani. Eroina a încetat din viață miercuri, 29 iulie 2020, la o clinică din Cleveland. Surse au dezvăluit că decesul lui Connie Culp a survenit în urma unei infecții care nu are legătură cu operația de transplant de față.
Ce face în prezent soțul victimei. Thomas Culp a vrut să se sinucidă
Conform rapoartelor unui portal media, în 2005, soțul lui Connie Culp a fost condamnat pentru tentativă de crimă agravată și a fost condamnat la șapte ani de închisoare. Thomas Culp ar fi fost eliberat în anul 2012.
Bărbatul a încercat să-și ia viața atunci când a încercat să-și omoare soția. Cu toate acestea, încercarea sa de sinucidere a eșuat, ajungând să-și rănească doar dinții.
Locația soțului lui Connie Culp a rămas necunoscută de la eliberarea sa din închisoare. Cu toate acestea, recent a fost raportat de un portal de știri că Thomas Culp ar fi mort.
Associated Press a raportat că soția sa a reușit să respire singură și să mănânce alimente solide după transplant, adăugând că „expresiile doamnei Culp sunt încă puțin din lemn și rămâne aproape oarbă (ochiul drept este protetic, ochiul stâng este deteriorat), dar poate vorbi, zâmbi, mirosi și gusta din nou mâncarea, și între timp a învățat alfabetul Braille. Vorbirea ei este uneori dificil de înțeles. Fața ei este umflată și pătrată, iar pielea îi cade în falduri".
Frank Papay, președintele Institutului de Dermatologie și Chirurgie Plastică al Clinicii Cleveland, care era în echipa chirurgicală a lui Culp, a reflectat la moartea ei: „Connie a fost o femeie incredibil de curajoasă, vibrantă și o inspirație pentru mulți. Puterea ei a fost evidentă prin faptul că a fost cea mai longevivă pacientă cu transplant de față până în prezent. A fost o mare pionieră și decizia ei de a se fi supus unei proceduri grele este un dar durabil pentru întreaga umanitate", notează boston25news.com.