Antena

Creatura acvatică ce seamănă cu un jeleu. Ce au descoperit cercetătorii și ce particularități are peștele bizar

Peștele spinos cu ventuză, denumirea în engleză a cercetătorilor fiind spiny lumpsucker fish, este o specie rară de creatură acvatică ce a impresionat privitorii prin felul în care arată.

Publicat: Vineri, 13 August 2021, 13:18 | Actualizat: Vineri, 13 August 2021, 14:17
Galerie de imagini
Peștele spinos cu ventuză, denumirea în engleză a cercetătorilor fiind spiny lumpsucker fish, este o specie rară de creatură acvatică ce a impresionat privitorii prin felul în care arată.
Shutterstock

Peștele de dimensiuni mici arată întocmai ca un jeleu, neavând solzi. De aceea, textura pielii sale a fost comparată cu un jeleu. O particularitate care îl face bizar este ventuza pe care o are pe burtă, care îl ajută să se prindă de diferite plante acvatice și suprafețe alunecoase din ocean.

Ce particularitate bizară are peștele "jeleu"

Peștele care arată ca un jeleu este un pește aproape complet rotund, semănând cu un pește balon, dar la o scară mult mai mică. Această creatură acvatică face parte din famili Cyclopteridae, care cuprinde aproximativ 30 de specii.

Acest pește are o mărime aproximativă de 2,5 cm și este considerat o specie adorabilă datorită felului amuzant în care arată, de parcă ar fi o jucărie sau un jeleu. Această specie de pești se găsește în număr mare în apele reci din Oceanul Arctic, în Nord Atalantic și în Pacificul de Nord.

Pe aceeași temă

Mulți cercetători au comparat acești pești fie cu un jeleu, fie cu un ochi uman, care la rândul lui are ochi și o ventuză. Felul bizar în care arată a atras atenția multora, iar specia a fost intens studiată.

Se pare că în bucătăria islandeză acești pești sunt cosiderați o delicatesă, dar doar masculii. Se spune că femelele nu au deloc un gust bun și sunt folosite în acvarii mari doar pentru depunerea de ouă.

Unde trăiesc acești pești cu înfățișare ciudată

În primul lor an de viață, peștii spinoți cu ventuză trăiesc mai mult ascunți printre alge, plutind liber, din cauza formei lor rotunde care nu le permite să se deplaseze altfel. Mulți dintre ei se folosesc de ventuza de pe burtă pentru a se atașa de plantele marine.

După ce mai cresc, acesștia se desprind de pe alge și plutesc în voie aproape de suprafața apei, contrar felului în care trăiesc majoritatea speciilor de pești. Femelele sunt, de regulă, mai mari decât masculii și își părăsesc repede puii.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Masculii acestei specii sunt niște părinți excelenți, care își îngrijesc și apără puii. De regulă, masculii pregătesc cuibul unde femeile vor depune apoi ouăle, iar ei le vor fecunda. După ce depun ouăle, femeile pleacă. Masculii rămân pentru 3-8 săptămâni să păzească și să protejeze ouăle.

După ce puii ies din ouă, masculii se întorc la plutitul în derivă, spre suorafața oceanului, potrivit Scientific American.

Whatsapp LinkedIn
peste jeleu creatura acvatica
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Primele episoade din noul serial românesc Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN sunt în AntenaPLAY. Descoperă o poveste unică de viață, despre o tânără care îşi caută drumul într-o lume plină de secrete.
Stirile zilei Reacţia unui turist din Japonia, ajuns pentru prima dată la munte în România. "Zăpada este senzaţională"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și