Antena

De ce aurora boreală nu va mai fi vizibilă. Care este motivul invocat de specialiști

Specialiștii anunțaseră că aurora boreală va fi vizibilă și în luna iunie 2024. Totuși, acum acest lucru nu mai este posibil.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 05 Iunie 2024, 14:20 | Actualizat: Miercuri, 05 Iunie 2024, 15:50
Galerie de imagini
Specialiștii anunțaseră că aurora boreală va fi vizibilă și în luna iunie 2024. Totuși, acum acest lucru nu mai este posibil.
Shutterstock.com

Luni, 3 iunie 2024, Soarele a declanșat o erupție solară masivă. În videoclipul, capturat de Solar Dynamics Observatory al NASA în timpul exploziei solare de clasă M, se poate vedea cum o imensă coloană de plasmă se ridică de la suprafața stelei, în timpul unei aparente „erupții eșuate”.

”Priviți cum plasma în cădere lovește și curge în josul câmpului magnetic - fizică în acțiune. Pe măsură ce mai multe date devin disponibile, se pare că acest eveniment este un prim exemplu de «erupție eșuată»! Materialul a încercat să părăsească Soarele, dar nu a reușit să scape cu adevărat.”, a afirmat astrofizicianul Ryan French despre eveniment.

Pe aceeași temă

De ce aurora boreală nu va mai fi vizibilă. Care este motivul invocat de specialiști

Erupțiile solare sunt explozii de radiații electromagnetice de la suprafața soarelui. Acestea sunt clasificate în funcție de intensitate în grupe de litere, cele mai puternice fiind cele de clasa X, urmate de cele de clasa M, care sunt de 10 ori mai puțin puternice decât cele de clasa X, apoi cele de clasa C, care sunt de 10 ori mai slabe decât cele de clasa M, cele de clasa B, care sunt de 10 ori mai slabe decât cele de clasa C și, în cele din urmă, cele de clasa A, care sunt de 10 ori mai slabe decât cele de clasa B și nu au consecințe notabile pe Pământ.

În cadrul fiecărei clase, numerele de la 1 la 10 (și mai mult pentru erupțiile de clasa X) descriu puterea relativă a unei erupții. Recenta explozie a fost de M4,8, conform Spaceweather.

Lipsa de material eruptiv în timpul unei explozii solare clasă M este o veste proastă pentru cei care urmăresc aurorele boreale. Asta pentru că, de regulă, aceste erupții pot duce uneori la spectacole impresionante de aurore, precum cele observate în toată lumea în luna mai.

Astfel, fenomenul nu va mai apărea pentru că Soarele nu are suficientă plasmă pentru a produce explozii solare, anunță specialiștii.

Aurora, lumina care se vede pe cerul nopții de la electronii din spațiu care se ciocnesc cu atmosfera superioară a Pământului, este cauzată de interacțiunile dintre vântul solar de la Soare și câmpul magnetic al planetei. Furtunile geomagnetice, precum cele din luna mai, pot face ca aurora să fie mai strălucitoare și să se vadă mai departe de poli.

Soarele se rotește pe axa sa aproximativ o dată la 27 de zile, potrivit NASA. Această rotație înseamnă că caracteristicile de pe suprafața stelei, inclusiv petele solare, nu sunt întotdeauna orientate spre Pământ. Datele optime pentru ca Pământul să se afle în dreptul acestor manifestări sunt între 4 și 6 iunie. Acestea erau datele când experții anticipau apariția aurorei boreale.

Whatsapp LinkedIn
aurora soare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Sub ameninţarea celei mai puternice furtuni din ultimii 20 de ani, oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: "Frică ne este. Ce o vrea Dumnezeu"
Videoclipul zilei
Citește și
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a? | Sezonul 1, 21 decembrie 2023. Aurora a câștigat...
Preţul cel bun sezonul 5, 12 septembrie 2023. Aurora a câștigat o stație de călcat și 1500 de lei
Super Neatza, 22 iulie 2021. Aurora i-a învățat pe matinali mișcările melodiei cu care a făcut furori...
Aurora și Săndel, familie de poveste: Stăm cuminți acasă, cum stă toată lumea în perioada asta!
Video recomandate
Video
Citește și